Populært masterprogram ved UiB legges ned 

Masterprogrammet i manusutvikling ved Universitetet i Bergen skal legges ned. Det skyldes millionunderskuddet til SV-fakultetet.

SLUTT: Tilbake i 2017 etablerte manussudiet seg raskt som sentralt for bransjen i regionen og har hatt en rekke kjente forfattere som gjesteforelesere.
Publisert Sist oppdatert

– At det nå fases ut, har ikke noe med selve studiet å gjøre. Etterspørselen er stor og vi har fått et godt renommé, sier Øyvind Vågnes, professor i medievitenskap og fagansvarlig for masteren.

Studvest skrev i vår at underskuddet til Det samfunnsvitenskapelige fakultet var på 40 millioner. Ledelsen ved SV forsikret da studentene om at det ikke ville gå utover dem, men i sakspapirene til fakultetsstyret kommer det frem at økonomiproblemene er en direkte årsak til nedleggelsen av masteren i manusutvikling.

VEMODIG: Vågnes synes nedleggelsen er trist, men har forståelse for beslutningen.

Ansettelsesstopp

I dokumentet står det at SV-fakultetets underskudd har ført til ansettelsesstopp, følgelig kan ikke institutt for informasjons- og medievitenskap lyse ut stillingen til en teknisk medarbeider som går av med pensjon i 2024. 

Det forklares videre at dette gjør det utfordrende å gjennomføre emner i film- og TV-produksjon og manusutvikling for serier. Programrådet kom med en anbefaling om å legge ned masteren for å bruke ressursene på bacheloren i film- og TV-produksjon.

 – Instituttet har kommet fram til at det bærekraftige er å satse på å holde kvaliteten på bacheloren, og det er en vurdering jeg har stor forståelse for, sier Vågnes.

Masterprogrammet vil dermed ikke ha flere opptak fra og med våren 2025. Studenter som allerede går på masterstudiet, skal få fullføre sitt studieløp. 

– Det er litt trist

Vågnes synes at nedleggelsen av masteren er vemodig. Han viser til gode tilbakemeldinger fra blant annet Vestnorsk Filmsenter, på at kvaliteten på søknadene om utviklingsstøtte har økt betydelig etter studiets oppstart i 2017.

– Det er litt trist, spesielt regionalt, at studiet forsvinner, sier Vågnes. 

– Hva har reaksjonene til studentene vært etter at de fikk vite om nedleggelsen?

– Flere er nok veldig overrasket. Resultatene har vært gode, og søkertallene har økt jevnt. Det er et godt likt studium og vi har fått høy score på studiebarometeret. 

Lars Brudvik går siste året på bachelor i Film- og TV-produksjon, og har selv vurdert å ta master i manusutvikling for serier. Det er et av få masterstudier UiB tilbyr for bachelorstudentene i film- og TV-produksjon.

NYE PLANER: I følge Brudvik har flere av studiekameratene hatt planer om å ta en master i manusutvikling. De må nå finne på noe nytt.

– I løpet av studiet har jeg sterkt vurdert å ta masteren, og jeg vet om en del som planla det. Nå må de se på andre muligheter, så det er jo litt kjipt.

– Hva er planen nå?

– Nå skal jeg først på utplassering, så får vi se.

Powered by Labrador CMS