Slaget om Sammen-tronen

Hvem blir Sammens nye styreleder og med det kan påberope seg å være Vestlands mektigste student? 

VESTLANDS MEKTIGSTE STUDENT: Jobben som styreleder i Sammen innebærer mye ansvar.
Publisert Sist oppdatert

I morgen, 30. november, er det duket for et av de viktigste valgene for studenter i Vestland: valg av Sammens nye styreleder. 

Som øverste organ beslutter styret Sammens prioriteringer, budsjetter og investeringer.

Styret i Sammen har ti medlemmer. Fem studenter, tre som er valgt blant de ansatte og to representanter fra de største utdanningsinstitusjonene: Høgskulen på Vestland og Universitetet i Bergen. Styreleder er alltid en student og lederens stemme vektes dobbelt. I tillegg samhandler styrelederen med eksterne aktører om problemstillinger som angår studentene, som for eksempel med kommunen om studentboliger. 

To kandidater har meldt sitt kandidatur. Tidligere leder av Velferdstinget Vest, Sjur Selsvik (26) og nåværende nestleder i Sammen-styret, Siver Myksvoll-Rannestad (26).

Sjur Selsvik

INNSTILT: Valgkomiteen har Sjur Selsvik som sin foretrukne kandidat.

Valgkomiteen har alt innstilt Sjur Selsvik som sin foretrukne kandidat. Han har tidligere vært både nestleder og leder i Velferdstinget Vest.

– Hva er det viktigste Sammen skal arbeide med fremover?

– Fremover blir det å få til nye boligprosjekter og oppgradere de boligene som trenger det. Får vi bygget flere studentboliger i områder der studenter ønsker å bo, vil det òg ha en prisnedsettende effekt på det private markedet.

– Hva skiller deg fra din motkandidat?

– Vi har jo en ulik erfaring. Jeg har i lang tid representert studentperspektivet til Sammen gjennom VT og har fått god erfaring av det. I tillegg har jeg ledererfaring fra andre organisasjoner, også har jeg naturligvis et annet perspektiv å komme med.

– Hva kan Sammen alene gjøre annerledes for å sikre flere studentboliger?

– Vi må se innover i egen organisasjon. Burde vi være mer frempå i byutviklingsprosesser? Er søknadene våre gode nok? Er vi for kresne i valg av boliger? Vi må få en helt ny strategisk innretning på boligarbeidet til Sammen. Det er ikke slik at noen ikke liker oss i stat eller kommune, og at vi derfor ikke har kunnet bygget noe de siste årene.

– I hvor stor grad tenker du at Sammen bør si ja til byggeprosjekter som ikke er helt i tråd med det Sammen ønsker seg? 

– Hvert nei vi gir til et prosjekt gir et signal. Det kan gi signaler om at vi er en kresen utbygger. Det kan også gi signaler om at vi har for høye krav. Vi vet at det er viktig å ha studentboliger, men vi må se på virkeligheten, kan vi bygge boliger nøyaktig der vi vil? 

– Hva kan Sammen gjøre bedre for å sikre god psykisk helse hos studentene?

– Opprettholde det tilbudet Sammen helse og råd har i dag, men også fortsette med forebyggende arbeid. Vi vet at de studentene som møter opp på campus, i velkomstuken eller er med i frivilligheten, er de studentene som har det best. Dermed er det viktig for Sammen å være en aktiv støttespiller i det forebyggende arbeidet. 

– Med det som nå er et lavere budsjett for psykisk helse, hvordan mener du pengene bør prioriteres? 

– Sammen har driftet det som kanskje er landets beste psykiske helsetilbud for studenter. Budsjettkuttet fra kommunene skal ikke påvirke studentenes psykiske helse. Men fremover må vi også jobbe med å få økt støtten til neste kommunebudsjett kommer.

– Nåværende styreleder vedgår at Sammens legetjenester er rustet for en tid uten fastlegekrise. Hva kan Sammen i den nærmeste perioden gjøre for å sikre at flere får den legehjelpen de trenger?

– Dette er det ikke bare Sammen som sliter med. Ved å aktivt samarbeide med andre samskipnader og opp mot partienes stortingsvalgprogram, kan man være med på å belyse hvor nødvendig det er for samfunnet å få fastlegeordning for studenter i Bergen.

– Hva blir Sammens største utfordring de neste to årene?

–  At vi gjennom vanskelige rammevilkår og kutt fra det offentlige sliter med å være det som gjør en samskipnad unik. Nemlig å tilby studenter rimelige velferdstjenester av god kvalitet. Det skal vi jobbe knallhardt for å få til!

– «Sammen skal ikke virke fjernstyrt», skriver du i ditt kandidatskjema. Hvordan skal du forhindre det?

– Sammen er en av de mest bredt sammensatte samskipnadene. Dersom man studerer på en mindre høyskole er man kanskje ikke klar over man rettighetene har. Det mener jeg Sammen må kjenne på og gå i dialog med de mindre institusjonene om. Dersom det er en konkret sak som er oppe, må man sørge for å både snakke med de formelt tillitsvalgte, men og studenter som blir direkte påvirket.

Siver Myksvoll-Rannestad 

NESTLEDER: Siver Myksvoll-Rannestad er nestleder i Sammen-styret.

Siver Myksvoll-Rennestad er nestleder i Sammen-styret og studerer for tiden kunsthistorie ved UiB. Fra før har han en bachelor i midtøstenhistorie. 

– Hva er det viktigste Sammen skal arbeide med fremover?

– Å komme samfunnsutviklingen i møte. Antallet fagskolestudenter siden 2017 til i dag har doblet seg. Det er også flere som studerer deltid, eller som tar fjernstudier, vi må derfor vite at Sammen drives på best mulig måte for alle studentene på Vestlandet. 

– Hva skiller deg fra din motkandidat?

– Jeg skiller meg ut ved at jeg har både styreerfaring fra Sammen som nestleder og styreerfaring fra andre steder. Som nestleder har jeg fått et godt innblikk i Sammen og opparbeidet meg kontakter fra andre nasjonale studentsamskipnader.

– Hva kan Sammen alene gjøre annerledes for å sikre flere studentboliger? 

– Vi må gå i oss selv, og se på hvordan vi bygger studentboliger fra startfasen til ferdigbygg. Vi må ikke glemme at vi har flere boliger som trenger å oppgraderes. Ellers må vi jobbe politisk mot nasjonale og lokale politikere for å få tilskudd til arbeidet. 

– I hvor stor grad tenker du at Sammen bør si ja til byggeprosjekter som ikke er helt innenfor det Sammen ønsker seg? 

– Vi bør si nei. Sammen skal være dyktige på å kommunisere med VT og studenter for å få en felles forståelse for hvilke byggeprosjekter vi ønsker, og hvilke som ligger utenfor de standardene og kravene vi setter for oss selv. Slik viser vi at Sammen faktisk er en seriøs boligaktør i Bergen.

– Hva kan Sammen gjøre bedre for å sikre god psykisk helse hos studentene?

– Sammen psykiske helse er til for å være et lavterkseltilbud, men det skal ikke være det eneste tilbudet man har. Jeg mener at det er viktig å også ha tilbud om kurs. Ved å se på hva andre samskipnader gjør og hvilke kurs de har kan vi fortsette å utvikle oss.

– Med et mindre budsjett for psykisk helse hvordan mener du pengene bør prioriteres? 

– Sammen skal fortsette å prioritere studentenes psykiske helse. Vi skal oppdatere hvilke kurs og tilbud vi har, og utvikle oss slik at vi blir mer tilgjengelig for studenter. Vi kan også se på mulige samarbeid med andre studentsamskipnader.

– Nåværende styreleder vedgår at Sammens legetjenester er rustet for en tid uten fastlegekrise. Hva kan Sammen i den nærmeste perioden gjøre for å sikre at flere får den legehjelpen de trenger?

– Jeg tror vi må se til Oslo og SiO som har klart å få fastleger for studenter. Vi må også forklare problemene og utfordringene vi har, og hvordan det ikke bare påvirker studenter men samfunnet, til politikere slik at man belyser nødvendigheten for egne fastleger for studenter. 

– Hva blir Sammens største utfordring de neste to årene?

– Senere i vinter skal Sammen vedta en ny struktur som skal implementeres i løpet av 2025. Det vil være en krevende prosess for alle involverte. Men det vi som styre skal sikre er at alle får de samme tjenestene enten man er i Sogndal, Bergen eller Haugesund. 

– Du nevner fire virksomhetsområder dere skal følge særlig med på i ditt kandidatskjema: helse, bolig, trening og mat og drikke. Hvordan vil du prioritere arbeidet med disse?

– Det mest presserende vi jobber med nå er å påvirke partiprogrammene hvor vi prøver å få med oss partiene på høyere tilskudd til bolig og oppgradering av boliger. Med helse handler det om å sikre tilskuddssatser nasjonalt.

Powered by Labrador CMS