Stor demonstrasjon for nytt Griegakademi

Flere hundre møtte opp på Møllendal i går med krav om nytt Griegakademi. Med celebert politiker-besøk i byen ble det hold en ekstra demonstrasjon utenfor Grieghallen i dag.

SNARVISITT: På sin snarvisitt i Bergen rakk Støre å få med seg studentenes krav.
Publisert Sist oppdatert

I forslaget til statsbudsjett som ble presentert av finansministeren 7. oktober ble det ikke bevilget penger til nytt bygg for Griegakademiet. Dette til tross for at det er gjennomført to kvalitetssikringer, avsatt areal og laget en bygningsplan. Plassen som var satt av til det nye bygget ligger like ved fakultetet for kunst, musikk og design på Møllendal. 

På plassen som per nå er en dynge med grus ble det torsdag avholdt en stor demonstrasjon med flere hundre deltakere. En rekke mennesker står klare for å holde appell. 

Det hele starter med stemningsfull musikk fra elever ved akademiet. En jazz-student åpner med sin rungende, nordnorske stemme:  

– NYTT GRIEGAKADEMI NO! 

Full applaus fra de oppmøtte. Demonstrasjonen er i gang.

Oppvarming

To timer før sitter en gruppe entusiastiske demonstranter i et trangt rom på Universitetet i Bergen (UiB). Alt i regi av Studentparlamentet. Parlamentsleder Tuva Brady Normanseth åpner døren med et stort smil og ønsker oss velkommen. På demonstrasjonen skal hun holde appell og er klar til kamp. Hun er dypt skuffet over regjeringens kontinuerlig nedprioritering av Vestland og kultursektoren. Det som hun trekker frem som det mest alvorlige er at studentene får helskader av å øve der, og at det ikke er forsvarlig å studere ved dagens bygg.

– Hvor mange kull av studenter skal trenge å være i helseskadelige bygg før det blir tatt på alvor?, spør hun mens hun rister oppgitt med hodet. 

Studentene strømmer inn etter hvert som minuttene går. De venter spent på dagens gjest, nemlig Sveinung Rotevatn. I mellomtiden lager de plakater som de skal bruke på demonstrasjonen. Slagord som «Ingen skam å snu» og «Musikken starter her» skrives over store plakater. Praten går livlig gjennom lokalet. Blant dem sitter Sofie Haukland Meist, en engasjert pianoelev. Hun har klare meninger om hvor dårlige forholdene er. 

– Lokalene er ikke bygget for å utøve og øve musikk. Om vinteren blir det såpass kaldt og fuktig at det ikke er bra å være der over lengre tid. Oppe i 4. etasje kan man høre hverandre øve, det er ikke isolert nok. Det er vanskelig å konsentrere seg. 

Mens hun snakker med oss maler hun symbolet på Griegakademiet, nemlig Griegs hode.

– Han var fra Bergen, og så skal det stå at Grieg hadde snudd seg i graven. For det tror jeg han hadde.

PLAKATMAKERI: Studenter møtte opp i forkant for å lage plakater og bannere.

Hun poengterer at nivået på Griegakademiet er svært høyt. Det er så mange dyktige og ambisiøse elever og lærere som jobber kjempehardt. Hun synes det er synd at fasilitetene ikke samsvarer med det nivået, for det gjør jo også at man mister potensielle søkere. Fagutvalgets leder Selma Aurelia Holt mener det dårlige bygget frastøter mange potensielle talenter. 

– Vi har hatt studenter som har søkt hit, dratt og øvd i øvingsrommene og som sier at det er som å øve på et fengsel.

Men det er ikke bare studenter fra Griegakdemiet som sitter der, De fleste av dem går helt andre studier, blant annet en student ved SV-fakultetet som skal levere sin bachelor-grad om 10 dager. Likevel prioriterer hun å solidarisere seg og bidra til demonstrasjonen. 

– Ja, man må nesten ta en pause når det er så viktige saker. Det er snakk om læringsmiljøet deres, slik at de faktisk kan fullføre løpene sånn som jeg kan.

Plutselig kommer en student inn med pizza, deretter kommer Sveinung Rotevatn inn døren. Studentene tar imot han som en helt. Alle vil snakke med ham. Vi får et par kommentarer av ham. Han er opprørt over forholdene på Griegakademiet, det virker som han virkelig bryr seg. 

– Dette bygget er ikke lagd for 300 studenter. Det er uakseptable forhold. Det går også på helsa løs. For dette er jo folk som skal leve av lyd og hørselen sin. Da kan du ikke ha det sånn at du driver med slagverkundervisning på toalettet. 

Mot slutten av møtet holder han en liten tale til støtte for demonstrantene. Han avslutter ved å tenne en glød i studentene. 

– Så rop høyt i dag. Vær tydelig. Skriv leserbrev. Vær inne i sosiale medier. Så kan det faktisk skje. Så lykke til, og stå på! 

Vill stemning på demonstrasjonen

Rektor ved UiB, Margareth Hagen, er den første som holder appell. Med en skuffet og bestemt stemme setter hun stemningen.

Når Monica Mæland retter kritikk mot at all makten og pengene samles i Oslo, er det ingenting som får bergensfolket til å juble mer. Hun påpeker at av de 52 millionene som er øremerket til kulturbygg, sendes kun to av dem til Bergen. 

Sveinung Rotevatn referer til sin egen bror som var elev ved akademiet for 15 år siden. Broren klagde over forholdene, men hadde tro på at det skulle komme et nytt bygg like rundt hjørnet. Folk ler. Rotevatn avslutter sin appell med et kraftfullt resonnement:

SER FREMOVER: Bilder av hvordan bygget skal se ut ble vist under demonstrasjonen.

– Det er tre sektorer som regjeringen nedprioterer, det er kultur, utdanning og Vestlandet. 

Direktøren for Bergen Filhamoniske orkester, Sigurd Sandmo appellerer også til de erkebergenske følelsene. 

– Musikalsk sett ligger Oslo utenfor Norges grenser!

Appellantene lykkes. Noen får hele folkemassen til å juble både fem og seks ganger. Men to appellanter sliter med å sjarmere oppmøtte. Kulturbyråden fra Senterpartiet starter med å presentere seg og partitilhørigheten hans, det utløser raskt buing. Lederen i Vestland Arbeiderparti får svak applaus. Helge Jordal letter på stemningen med sin tragikomiske beskrivelse av det eldgamle bygget. Leif Ove Andsnes og andre artister blir vist med videohilsen. 

Etter en time er det ferdig. Faklene har sluknet, regnet øser ned. På tide å komme seg hjem. Pengene mangler fortsatt, men folket har fått sagt sin mening. De håper dette har blitt hørt over fjellet, at det skal få ringvirkninger.

Nok en demonstrasjon

FORØYD: Normanseth er glad for å ha fått muligheten til å legge press på Støre under forhandlingene.

I forbindelse årskonferansen til Bergens næringsråd er Jonas Gahr Støre på en snarvisitt til Bergen. Det samme er Erna Solberg.

Studentparlamentet fant det da best å hive seg rundt og arrangere enda en demonstrasjon. Etter en rask ringerunde og et besøk i Grieg-kantina fikk man samlet en 30 stykker til «hastedemonstrasjon».

Denne gangen utenfor Grieghallen, hvor konferansen finner sted. 

Leder i studentparlamentet Tuva Brady Normanseth er fornøyd.

– Dette var en gylden mulighet til å legge press på Støre og få han til å lytte til SV i forhandlingene.

Powered by Labrador CMS