Studenter kan få dekket eliteutdannelse
Et skoleår på Harvard University koster nærmere 400.000 kroner. Nå kan 30 studenter få dekket «eliteutdannelsen».
– Jeg er på mitt siste år ved medisinstudiet, og har brukt opp støtten fra Lånekassen. Da ser jeg på dette som en kjempemulighet, sier Malin Klingvall.
Hun er en av flere studenter som deltok på infomøte om Aker Scholarship. Dette er et stipend som gir studenter ved norske universiteter og høyskoler muligheten til å studere ved noen av verdens mest prestisjefylte universiteter gratis. Oxford University og Harvard University er blant skolene som dekkes av stipendet.
Sistnevnte koster nærmere 400.000 kroner per skoleår – en kostnad du slipper å bekymre deg over dersom du er blant de 30 som får stipendet.
– Jeg kommer til å søke. Man må jo bare stole på at det man har å by på er noe de er interessert i, sier bildekunststudent Eirik Melstrøm.
Lang vei til Harvard
– Stipendet ble etablert med et oppriktig ønske om å gi tilbake. De studentene som har talent skal få muligheten til å lære av de beste i verden, uavhengig av familieøkonomi. Ambisiøse studenter skal kunne gjøre en forskjell, sier daglig leder for Aker Scholarship Bjørn Blindheim.
– Opplever dere at studenter er skeptiske til Akers rolle?
– Vi har ikke selv merket noe skepsis, men får ofte spørsmål om krav. Da er vi klare på å understreket at det ikke er noe krav som stilles, stipendet er helt uten vilkår. Aker Scholarship handler kun om å gi tilbake til samfunnet.
Blant dem som bestemmer hvem som skal få stipendet er blant andre Gro Harlem Brundtland og konsernsjefen i Aker, Øyvind Eriksen.
Statsvitenskap og biologi
Selv om noen fagfelt dominerer, er ikke stipendordningen begrenset til ett fagfelt. Blindheim forteller de har sendt ut studenter med bakgrunn i alt fra matematikk til filosofi.
I år sendte de ut en student med interesse for gamle buddhistiske tekster fra 500-tallet.
– Samfunnet trenger mennesker fra alle fagfelt, sier han.
Få studenter som har fått innvilget stipend studerer derimot «fine arts», som kunst, musikk eller dans. Student Melstrøm, som studerer bildekunst ved Universitetet i Bergen (UiB), har likevel et håp om å studere ved videre ved University of Pennsylvania (Penn) ved hjelp av stipendet.
– Det som appellerer til meg er at Penn har en veldig god bildekunstlinje. Det er ikke så mange stipender som støtter denne, da er dette stipendet min mulighet, sier Melstrøm.
Han ser ikke noe begrensning i at det aldri er noen som har blitt tatt opp fra hans fagfelt.
– Under møtet var de klare på at de slipper inn studenter de har tro på, fra alle felt. Om de hadde uttrykket det motsatte hadde slaget vært tapt, men de virket interesserte også i mer kunstneriske studier.
Han forklarer at han først hørte om Aker Scholarship gjennom UiB.
– Det er generelt mye fokus ved KMD rundt søk av stipend, fordi det er vanskelig å klare å overleve som kunstner. Da tenker jeg et av verdens beste universiteter er et sted å begynne, sier han.
Ikke bare A-ere
For å komme inn på eliteskoler må du være blant de beste. Gode akademiske prestasjoner og referanser må til. Daglig leder Blindheim understreker derimot at karakterer ikke alltid er avgjørende. Flere skoler gir en mer helhetlig vurdering. Selv ønsker de ikke kun skal være fokus på karakterer.
– Man må ha gode karakterer, men det å ikke ha rene A-er er ikke grunn til å ikke søke. Vi ser på det helhetlige inntrykket studenten gir, og både interesse og pågangsmot er viktig, sier han.
En negativ konsekvens av sterkt fokus på å være flink, mener han avskrekker jentene. Slik det er nå er det et 60/40-forhold blant studentene som har blitt tatt opp. Det håper de å endre.
– Vi oppfordrer jenter som er interesserte til å søke. Etter vår erfaring tror jenter ofte de ikke er flinke nok, og ender opp med å ikke ta sjansen i det hele. De trenger kanskje et ekstra dytt.