Studenter og eldre skal bo side om side. – Som en italiensk landsby

På Helgetun i Sædalen bor 42 eldre - og én student. De har sine egne leiligheter, men deler fellesarealer og ønsket om en sosial boform. Snart skal 17 andre studenter få muligheten til det samme, i splitter nye leiligheter ved vannkanten i sentrum.

SENTRALT: Slik skal de nye boligene på Marineholmen se ut.
Publisert

Det er mandag, og på Helgetun betyr det besøk av kokk og toretters fellesmiddag. Marthe Rein Haga (26), lærerstudent og fersk beboer, er nøye utvalgt etter en grundig søknad- og intervjuprosess. Hun ser flere fordeler ved å bo slik hun gjør.

VEKSTHUSET: Den hyppig brukte fellestuen på Helgetun er tegnet av en av beboerne.

– Det er fint å ha folk rundt seg som ikke bare er studenter. Her føler jeg meg hjemme og har blitt med i fellesskapet. Det synes jeg er en berikelse og en trygghet.

Per Jon Odéen (74), pensjonert journalist og beboer, nikker bekreftende. 

– Fordelen med å bo sånn som vi gjør, er at det er som en liten italiensk landsby. Vi bryr oss om hverandre og vi hjelper hverandre. 

Samtalen vår blir avbrutt av en annen beboer som kommer med en kunngjøring.

UNG OG GAMMEL: Flere generasjoner møtes rundt middagbordet.

– Alle sammen, reis dere! Det ser kanskje ikke sånn ut, men Helena har fylt 80 år.

Vi reiser oss. Lyden av pianospill brer seg ut i rommet og blir snart supplert med røsten av beboerne som synger bursdagssang, danser og klapper entusiastisk. 

Ikke et sykehjem

Beboerne på Helgetun er frustrert over fremstillingen av eldre i media.

– Dessverre snakker man om eldre som syke som feiler noe. Men vi er en kjemperessurs! Jeg tror studentene som bor her vil forandre holdningen til hva det vil si å bli gammel, sier leder i beboerforeningen Barbro Siri Skadsem (68).

I høst starter byggingen av 52 eldreboliger og 17 studenthybler på Marineholmen. Her er beboerne frie til å gjøre som de vil, og fellesskapet skal oppstå dynamisk.

Er det fare for at studentene blir litt som hjelpepleiere på et sykehjem?

– Nei. Tanken er at studenter og eldre kan ha nytte av hverandre, at det blir en vinn-vinn situasjon.

Det sier Bjart Nygaard, styreleder i GC Rieber fondene og initiativtakeren til boligprosjektene. Han lokker ikke bare med fellesskap, men også rimelig leie, treningsrom, arrangementhall og badstu. Likevel er det ikke hvem som helst som får tilbud om å bo i de nye hyblene. Alle beboere skal håndplukkes gjennom intervjuer. 

Dette er det nye boligprosjektet

  • Sentral beliggenhet på Marineholmen innerst i Puddefjorden
  • 52 leiligheter for eldre på 50-80 kvm med 2-3 rom 

  • 17 ettroms studenthybler med eget bad og kjøkken
  • Store fellesarealer, inkludert treningsrom, gjesterom og et stort forsamlingslokale
  • Estimert byggekostnad på 400 millioner kr
  • Forventes å være ferdige i 2026

– Hvis de bare er ute etter å drikke øl og ha store fester, så går det ikke. Dette er ikke noen festhybler. Man må respektere hvor man bor, og faktisk ha lyst til å bli kjent og investere tid.

– Blir det noen regler?

– Ingen regler. Det vil jeg utfordre beboerne til å lage føringer for selv. 

Mer enn 150 stk har så langt meldt interesse for å leie de nye eldreboligene. I 2025 starter utvelgelsesprosessen og i 2026 skal boligene etter planen stå klare. 

Et eksperiment - bokstavelig talt

Siden starten har boligene på Helgetun vært en del av et forskningsprosjekt i regi av Universitetet i Bergen (UiB). Målet er å undersøke hvordan en sosial boform kan påvirke helsen til eldre. Forskningen fortsetter på Marineholmen, der både eldre og studenter jevnlig skal svare på kartleggingsskjemaer, bruke smartklokker og ha en søvnmonitor ved sengekanten. 

– Man kan tenke på det som en form for biohacking. Hva skal til for at eldre skal kunne leve friske liv i eget hjem så lenge som mulig? 

Det forteller Bettina Husebø, leder for forskningsprosjektet. Hun håper at boformen kan forebygge demens, ensomhet og depresjon hos både studenter og eldre. Forhåpentligvis blir denne modellen et alternativ til sykehjem, og en avlastning både for det offentlige og for den enkelte. 

POSITIV: Bjart Nygaard gleder seg til å følge det nye prosjektet på Marineholmen.

– Ingen ønsker å dø på sykehjem eller på sykehus. Jeg håper mange kan dø her. I sitt eget hjem, sier hun.

Kommunen positiv, men uten planer

Byråd for eldre, helse og omsorg, Marte Monstad (FrP), er positiv til de nye boligene. Hun nevner at hennes parti løftet forslag om generasjonsboliger i bystyret for fire år siden, uten at det ble realisert.

– Er dette noe kommunen kunne bygget?

– Bergen har et stort potensiale for slike prosjekter, men vi står i en krevende økonomisk situasjon og har mange hensyn å ta. Derfor prioriterer vi tomtene til sykehjemsplasser, sier Monstad. 

Byråden legger noe av skylden på Husbanken, et statlig forvaltningsorgan som gir lån og tilskudd til boligbygging. Hun mener de ikke gir kommunen nok insentiv til å bygge eldreboliger med plass til studenter. 

AKTIV HVERDAG: Etter middag synger flere av beboerne i kor.

– Husbanken gir kommunen flere midler til å bygge sykehjem enn til å bygge studentboliger. Dette styrer våre prioriteringer, sier byråden.

Bjart Nygaard på sin side roser Husbanken, som har bekreftet at de vil gi lån til GC Rieber fondene for deler av byggesummen.

– Husbanken er absolutt fremoverlent i sin tenkning og forsøker å tilpasse seg samfunnsendringene, selv om de har sine regler fra politikerne. 

Middagen på Helgetun går mot slutten

Når eplekaken er bunnskrapt og mørket har lagt seg, takker Studvests utsendte for seg. «Nei, skal dere gå?» utbryter en av beboerne, som uten hell prøver å rekruttere til kveldens korsamling.

Powered by Labrador CMS