Studentorganisasjoner på fremmarsj

Det har vært høye søkertall til flere av studentorganisasjonene i Bergen denne høsten. Studvest har pratet med flere av dem om hvordan de håndterer det økte engasjementet.

SPRENGT KAPASITET: BSI måtte stenge søknadsskjemaene sine tidligere enn planlagt.
Publisert Sist oppdatert

Etter flere år med koronapandemi og labert engasjement øker søkertallene til studentorganisasjonene i Bergen betraktelig. Det melder i hvert fall studentorganisasjonene selv. 

Økt popularitet for studentradioen

PR- og kommunikasjonssjef i Studentradioen i Bergen (SRIB), Katarina Pettersen, er svært fornøyd med at så mange har valgt å søke. Dette semesteret var det nærmere 130 personer som søkte, sammenliknet med 90 personer året før, altså en økning på nesten 50 prosent. 

SRIB arbeider nå for at så mange som mulig skal få plass.

– Vi synes jo at noe av det beste med studietiden er å engasjere seg i en studentorganisasjon, så vi har lyst til å dele den gleden med nye studenter. Men selvfølgelig så kan det være at vi må si nei til noen. Det er jo like kjipt hver gang.

På spørsmål om hvorfor de tror SRIB har blitt så populære, trekker Pettersen fram at flere lytter til podkast enn tidligere. Samtidig forteller hun at SRIB har arbeidet mye med rekruttering, både gjennom sosiale medier og i fadderuken. 

 – I radioen har vi mange underholdningsprogram som er ganske lette og ledige, ikke bare nyheter, noe jeg tror appellerer til mange. I tillegg kommer mange av søkerne fra medierelaterte utdanninger. Så det er nok ganske mange som ser på det som relevant arbeidserfaring. 

AVVISNING: PR- og kommunikasjonssjef i SRIB, Katarina Pettersen, synes det er kjipt å si nei til nye medlemmer.

Rekordtall for fakultetsbar

Diskuterbar, studentbaren for SV-fakultetet, forteller at også de har hatt rekordhøye søkertall dette semesteret. De oppgir at det i tidligere år har vært mellom 120-130 søkere, men at det i år var hele 197 som søkte. 

– Det er selvfølgelig veldig gøy at mange søker, men det betyr jo også at flere blir skuffet når de ikke får være med. Vi skulle gjerne tatt med alle som vil, men vi vet av erfaring at vi ikke hadde klart å ha et like godt sosialt miljø. Vi ser stor verdi i at alle medlemmene våre har to vakter i måneden, det gir både ansvarsfølelse og tilhørighet. 

Mangel på anlegg og haller for idretten

Leder for Bergen Studentidrettslag (BSI), Kent Nguyen, forteller at de også har fått ta del i den økte entusiasmen for studentorganisasjoner. Nguyen sier at de vanligvis har høyere søkertall enn kapasitet, men at det i år har vært spesielt høyt. 

 – Enkelte undergrupper har opptil ni ganger flere søkere enn det det er plass til, mens de fleste ligger et sted mellom to og tre. Dette selv om flere av våre påmeldingsskjema til «tryouts» ble stengt tidligere enn vanlig, ettersom interessen var langt over kapasitet. Sannsynligvis ville søkertallene vært enda høyere om vi ikke ble nødt til å stenge skjemaene. 

BSI-lederen forteller videre at det blir krevende å ta inn alle som ønsker å være med, fordi anlegg- og halltiden i Bergen er så presset. 

 – Vi arbeider med Studentidrettsrådet, og med tilknytningen mellom Studentidrettsrådet og det vanlige Idrettsrådet i Bergen. Dette samarbeidet er vår beste langtidsplan for å skaffe mer anleggstid.

MANGE SØKERE: Hallkapasiteten til Bergen er sprengt, ifølge BSI-leder Kent Nguyen.

Det er ikke første gang BSI opplever utfordringer knyttet til høye søkertall. På spørsmål om de har gjort seg relevante erfaringer svarer BSI-lederen at de har blitt bedre på å ta inn undergrupper som ikke bruker flerbrukshaller. 

 – Vi har startet opp grupper som buldring og golf, der man kan ta i bruk andre arenaer enn kun flerbrukshaller. BSI-friluft er også et annet eksempel på undergrupper som ikke er avhengig av anleggstider og de har i dag over 400 medlemmer. 

Flere engasjerte studenter

Det er også flere organisasjoner som opplever økende interesse, til tross for rekrutteringsutfordringer tidligere år. I 2023 skrev Studvest om Kvarteret som manglet frivillige. 

Daglig leder på Kvarteret, Hanna Framnes, forteller at de har sett økende engasjement for undergruppene på huset i høst.

– Vi ser at flere melder interesse gjennom våre systemer og på Studenttorget i august opplevde vi også merkbart større interesse i antall nye studenter som skrev seg opp på interesseskjemaet.

Leder i Studentersamfunnet, Marie Rasmussen Fossdal, sier til Studvest at de generelt ser en økende trend i engasjement fra pandemi-tider til i dag. Denne høsten har de fått inn rundt 62 søknader, sammenlignet med høsten 2023, da det ble tatt inn 37 nye medlemmer.

Powered by Labrador CMS