Studentvalget er over

Resultatene fra årets studentvalg ved Universitetet i Bergen er her, og byr på flere overraskelser. 12,7 prosent av studentene stemte i Studentparlamentsvalget og 13,8 prosent stemte i universitetsstyrevalget.

PÅ AD FONTES: Valgvinnerne smiler fornøyd til hverandre etter en lang valgkamp.
Publisert Sist oppdatert

Valgresultat:

  • Sosialdemokratisk liste: 35,5 % og 9 mandater.
  • Liberal liste: 8,6 % og 2 mandater.
  • Venstrealliansen: 22,4 % og 5 mandater
  • Realistlista: 15,4 % og 4 mandater.
  • Moderat liste: 17,9 % og 4 mandater.

Studvest har tatt turen til valgvaken på Ad fontes, for å høre mer om hva kandidatene tenker om årets valg. 

Sigrid Vorland og Styrk Garang blir studentrepresentanter i universitetsstyret ved Universitetet i Bergen (UiB). Vinnerne stilte ikke til valg sammen. Vorland stilte med Victor Botnevik, og Garang med Hedda Simonsen. Det var totalt fem kandidater som stilte til valg. 

Sigrid Vorland fortsetter med sin andre periode som studentrepresentant i universitetsstyret. Styrk Garang starter på sin første periode. 

Garang blir ny representant

Etter at resultatet har kommet, smiler Styrk Garang bredt. Han rekker likevel ikke hendene i været, men tar resultatet på en nøktern måte. 

VEL BLÅST: Styrk Garang er ny studentrepresentant i UiBs universitetsstyre, sammen med gjenvalgte Sigrid Vorland.

– Jeg er utrolig glad og lettet, jeg ser frem til å samarbeide med Sigrid. Det er likevel trist at Hedda Simonsen ikke kom inn, men vi får gjøre det beste ut av det.  

IKKE MØTT: Sigrid Vorland er gjenvalgt til sin andre periode som studentrepresentant i universitetsstyret på UiB. Hun var ikke til stedet på valgvaken.

– Hvorfor tror du at studentene vil ha akkurat deg?

– Jeg representerer et friskt pust og kan tilføre noe nytt til universitetsstyret. Vi har gjort en god valgkamp og engasjert studentene. 

Vorland er ikke til stede på valgvaken. Det er derimot en skuffet Victor Botnevik.

– Hva kunne du ha gjort bedre for å beholde plassen?

– Godt spørsmål, jeg har gjort så godt jeg har kunnet med å argumentere saklig og prøvd å fortelle hva som er mulig å få til av saker som tjener studentens interesser, sier Botnevik.  

Sosialdemokratisk seier

Det er Sosialdemokratisk liste som fikk flest stemmer i listevalget og som får hele ni representanter i Studentparlamentet. Det er en representant mer sammenlignet med fjoråret. 

Listeleder for Sosialdemokratisk liste, Liva Gjelvik, jubler og klemmer venninnen som sitter nærmest. 

KLEM: Liva Gjelvik er fornøyd med valgresultatet.

– Dette er helt vilt! Det er veldig gøy å vinne parlamentsvalget! Jeg takker alle dem som har stemt på oss. 

Hvorfor tror du at deres liste har vunnet?

– Først og fremst har vi hatt en god politikk som jeg tror har vakt interesse blant alle studentene jeg har snakket med. I januar startet vi med å henge opp plakater, og har vært synlige hele veien frem til valgdagen. Vi har gjort en svært bra valgkamp, og jobbet hver dag den siste tiden. Kandidatene våre har også store nettverk. 

Moderat listes kvinnerevolusjon

Moderat liste gikk fra 19 til 17 prosent, og mistet en av fem mandater i parlamentet. Da de innvalgte kandidatene leses opp, kommer en overraskelse: De tre første er kvinner som ikke sto øverst, listeleder Christian Dahle kommer såvidt inn som nummer fire. Anne Aurora Bjørkly, nåværende medlem i Arbeidsutvalget, ble gjenvalgt og forklarer det slik: 

– Det er stas, men det er ingen overraskelse. Vi er sterke kvinner med sterke personligheter, tydelige stemmer i studentparlamentsmøtene og vi har store nettverk. 

STUDENTENES STEMME: Valgresultatet fra studentvalget på Universitetet i Bergen er klart.

Helt ulik politikk

Realistlista stilte ikke til valg i fjor, og har til tross for dette fått 15 prosent og fire representanter inn i parlamentet. Listeleder Sindre Skollingsberg puster lettet ut. Interessen hos studenter har vært blandet. Han er likevel overbevist om hvorfor hans liste har gjort det bra: 

– Vi har vært aktive i valgkampen. Valgresultatet viser at vi er en liste som mange sympatiserer med. 

I forhold til valget for tre år siden, går listen tre prosent ned i oppslutning. Til det sier Skollingsberg at ikke er mulig å sammenligne. 

– Vi har helt andre kandidater og annen politikk nå, så det er ikke noe vi tenker på. 

VALGVAKE: Det var god stemning på årets valgvake og listene flokket seg sammen.

En overraskelse

Venstrealliansen har fått sine saker godt debattert i valgkampen. De har stått alene om å akademisk boikott av Israel, billigere pensum og derav panteordning, og å ha mer norsk pensum. Det ble derfor en overraskelse for dem at de mistet oppslutning og gikk fra syv til fem mandat. Stina Ringdal Strøm er skuffet: 

– Det er leit å tape oppslutning og mandater. Vi kommer likevel til å stå på for våre saker. 

Hva tror du kan være årsaken til at dere mistet oppslutning? Kan det handle om valgkampsakene?

– Nei, det har ikke handlet om valgkampsakene. Vi har fått stor støtte for en akademisk boikott. Jeg tror vår nedgang har handlet om Sosialdemokratisk- og Realistlisten sin store fremgang. 

Beholdt mandater

Liberal liste beholdt begge mandatene i parlamentet. Listeleder Vera Johanne Tornes er derfor fornøyd med valget. 

– Jeg er glad for at vi beholdt våre mandater. Vi mistet antagelig mange stemmer på grunn av Realistlista sin tilbakekomst. Vi har ikke hatt populistiske saker, og det er nok årsaken til at vi ikke ble valgvinnere.

LEDER: Nåværende leder i Studentparlamentet, Tuva Brady Normanseth vil gi andre sjansen til å engasjere seg.

Tuva Brady Normanseth, som er nåværende studentparlamentsleder, ble valgt inn som representant for Venstrealliansen. Hun kommer ikke til å bruke mandatet hun har fått. 

– Jeg vil gi andre engasjerte studenter en sjanse til å delta. Det aktuelle for meg blir å lede Studentparlamentsmøtene, og ha en administrativ rolle. Jeg vil prioritere mer tid til studiene. 

Powered by Labrador CMS