Studiestøtta øker med 10 prosent
Jubel hos ungdomspartiet til SV og Norsk studentorganisasjon over økning i studiestøtta. Men oppstartsmidler til Griegakademiet var det ikke plass til i revidert statsbudsjett.
Søndag morgen våknet det norske folk til framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett for 2024, som kommer som resultat av budsjettforhandlinger mellom regjeringspartiene og SV.
I det opprinnelige statsbudsjettet var studiestøtta satt til å økes med 3,8 prosent, tilsvarende forventet prisøkning.
Fasiten ble en helt annen.
Studenter kommer fra høsten 2024 til å få 10 prosent høyere utbetalt studiestøtte – 1254 kroner mer i måneden.
Jubel for studentseier
Det får leder for Sosialistisk ungdom, Synnøve Kronen Snyen, til å juble.
– Økning i studiestøtta betyr mye når husleia, strømregninga og prisen på mat går opp. Du skal ha råd til å studere selv om foreldrene dine ikke vippser deg et par tusenlapper i måneden, sier hun til Studvest søndag.
Begeistringen deles av leder for Norsk Studentorganisasjon, Oline Sæther.
– Prisveksten har vært enorm, men studentene sine største utgifter, utleie og matpriser har økt mer enn gjennomsnittlig prisvekst også, sier hun til NRK, og legger til:
– Det har gjort at vi ser at studenter jobber mer ved siden av studiene enn før, og derfor er økningen i studiestøtte en tydelig mulighet for oss til å prioritere studiene og bedre rammevilkårene for å være student.
I tillegg bevilges det en ekstra milliard til bygging av nye studentboliger.
– Husleie er den største utgiften studenter har. Å bygge flere studentboliger er avgjørende for å rydde opp i boligmarkedet, sier SU-leder Snyen.
Ingen penger til Griegakademiet
I SVs alternative budsjett ble det lovet 28 millioner kroner til nybygg for musikkstudentene ved Universitetet i Bergen (UiB).
Det ble det imidlertid ikke funnet plass til i det endelige statsbudsjettet.
Det overrasker ikke UiB-rektor Margareth Hagen. Hun sier til Bergens Tidende at kravet fra regjeringa om en ekstra kvalitetssikring av prosjektet, kom uventet på, men at de nå er i gang med den.
Hagen påpeker at dette betyr at de forventer en rask prosess når denne kvalitetssikringen er gjennomført.
– Dette kravet kan ikke tolkes på noen annen måte enn at regjeringen er klare med pengene når kvalitetssikringen er gjennomført, sier rektoren.