Ta emner i Europa hjemmefra

Våren 2025 kan studenter ved Universitetet i Bergen ta digitale emner i åtte land gjennom CHARM-EU-alliansen.

STYRKE: CHARM-EU koordinator Ida Fauskanger mener at programmet bidrar til å gi studentene nye læringsmuligheter og kompetanse.
Publisert

Dette er CHARM-EU

Etablering: 2019 

Mål: Utvikle fremragende høyere utdanning og forskning i Europa

Finansiering: Erasmus+

Partnere: Universitetet i Barcelona, Trinity College Dublin, Utrecht Universitet, Universitetet i Montpellier, Eötvös Loránd Universitet, Åbo Akademi Universitet, Hochschule Ruhr West, Universitetet i Würzburg og UiB.

Studenter ved UiB kan velge mellom 35 digitale emner ved åtte universiteter i den europeiske universitetsalliansen CHARM-EU. Emnene varierer fra 1 til 7,5 studiepoeng og er åpne for studenter på alle fag og studienivåer. Søknadsfristen er 20. februar 2025.

– Emnene til nettbasert utveksling er et supplement til utdanningen på UiB og en fin alternativ til fysisk utveksling, sier Fauskanger, koordinator for alliansen ved UiB.

Hun forklarer at CHARM-EU alliansen skal gi studentene nye læringsmuligheter og styrker UiBs posisjon internasjonalt.

– CHARM-EU gir UiB en fot innenfor den europeiske utdanningspolitikken og bidrar til å koble oss tettere på, sier Fauskanger.

Hun påpeker at EU er en viktig samarbeidspartner for universitetet:

– Det styrker universitetets posisjon som utdannings- og forskningsinstitusjon i internasjonal kontekst.

Hun håper flere søker i år, slik at universitetet kan få større innflytelse på utviklingen av programmet. I fjor søkte kun seks studenter på emner.

Bra for studenters kunnskap og økonomi

Økonomistudent Bauke Claessen er positiv til de digitale emnene og trekker frem fordelene for studenter med dårlig økonomi. 

SKEPTISK: Sebastian Kösker kritiserer at nettbaserte emner mangler sosiale aspekter.

– Jeg synes programmet er en god idé fordi det gir studenter som ikke har råd til et vanlig utvekslingsopphold, muligheten til å delta på utveksling og ta kurs i utlandet, sier Claessen.

Lektorstudent Sebastian Kösker har en mer kritisk holdning. Han har spart opp penger i flere år for å dra neste år på utveksling til Filippinene.

– Hele poenget med en utveksling er å få interkulturell kompetanse gjennom å oppleve kulturen og livet i et annet land. Det går man glipp av i en digital utveksling, argumenterer han.

Kösker mener likevel at programmet kan være nyttig for studenter som er interessert i å ta kurs i et annet land og som legger mindre vekt på sosiale og kulturelle aspekter.

Strategi for internasjonalisering

Universitetsstyremedlem Victor Rovira Botnevik mener CHARM-EU-alliansen nytter både studentene og universitetet som institusjon.

– Alliansen gjør at vi kan tilby emner fra universiteter som er sterke på områder vi mangler på UiB. Sånt sett fyller alliansen ut de ulike styrkene og svakhetene som de universitetene har, sier Botnevik og tilføyer:

STORT POTENTIAL: Victor Rovira Botnevik ser stort potensial i alliansen for å oppnå delt kompetanse og utbygge utvekslingsavtaler.

- Det styrker både studentenes faglige kompetanse og universitetets internasjonale profil.

Han legger til at alliansen har stort potensial til å utbygge utvekslingsavtaler og er et viktig verktøy for å oppnå UiBs ambisjon til å bli et internasjonalt forskningsuniversitet.

I 2026 vil UiB for første gang ta imot utenlandske studenter gjennom CHARM-EU, som et steg videre i samarbeidet.

Powered by Labrador CMS