Nyhet
Ti prosent av studentene går til Sammens tannlege
Sammens tannlegekontor får besøk av rundt 3000 studenter årlig. Ekspert advarer mot knekte tenner hvis du utsetter besøket.
– Jeg vet ikke helt hvordan man bestiller tannlegetime en gang, og så koster det jo litt, forteller pedagogstudent Anna Skuland.
Verken Skuland eller hennes studievenninne Synne Tufte-Johnsen har noen gang tatt turen innom tannlegekontorene til Sammen. De er ikke alene. Ifølge Sammen besøker rundt 3000 studenter tannlegetjenesten deres årlig. Det er omtrent ti prosent av studentene i Bergen.
– 3000 studenter er alt for få. Jeg tror absolutt det har en sammenheng med studentenes økonomi, sier Tufte-Johnsen.
De to studentene går andre året på pedagogstudiet. Skuland har hatt én tannsjekk i løpet av studietiden, men det var en gratis sjekk av en familievenn. De er enige i at pris har mye og si, og tror flere studenter ville besøkt tannlegen om det var billigere.
– Tannlegebesøk er nok ikke en prioritet for studenter som har studielån, i og med at det fort kan gå en del penger under et slikt besøk, forklarer Tufte-Johnsen.
Tennene kan knekke
Odontologiprofessor Henning Lygre mener studentenes nedprioritering av tannlegen er svært bekymringsfull.
– Mange unge får veldig få hull, og tenker kanskje at de er immune. Det er de ikke, forteller han.
Lygre forteller videre at studenter som går hele studietiden uten tannlegebesøk, kan få store skader på tennene.
– I verste fall kan de knekke. Å gå for lenge uten tannlege kan føre til store kostnader og skader som kan forfølge deg for resten av livet
Kan fort bli dyrt
Direktør for Sammen råd og helse, Hege Råkil, har full forståelse for at studenter på stramt budsjett nedprioriterer å gå til tannlegen. Hun tror mange studenter undervurderer viktigheten av jevnlige tannlegebesøk.
– Det er viktig at studentene besøker tannlegen jevnlig, da kostnadene bare vil øke hvis man opparbeider store behandlingsbehov, forklarer Råkil.
Hun forteller videre at Sammens oppgave er å sørge for god informasjon til studentene.
– Vi må passe på at studentene får tilstrekkelig informasjon om selve tannlegetilbudet, rabbaterte priser og viktigheten av å gå jevnlig til tannlegen.
Bra tilbud for studentene
Råkil sier at Sammen gjerne skulle sett at flere studenter benyttet seg av tannlegetilbudet, og at de har kapasitet til å ta inn flere.
– Det er flere fordeler med at studentene har sin egen tannlegetjeneste. Blant annet lange åpningstider, rimelig ventetid, og spesialkompetanse på studenter, forteller hun.
Råkil forteller også at brukerundersøkelsene de har hatt viser at studentene er fornøyde med tjenesten.
Oppfordrer til å gå regelmessig
Henning Lygre presiserer at han tror flere enn ti prosent av studentene besøker tannlegen årlig, da noen går til private klinikker. Men han synes det er bekymringsverdig hvis tallet er så lavt. Han råder studenter til å ta tannhelsen sin på alvor.
– Det er ingen tvil om at jevnlig vedlikehold vil være lønnsomt på sikt. Normen er at man skal besøke tannlegen en gang i året, og det vil være fornuftig. Jeg vil tro at de som går regelmessig fra ung alder vil slippe unna store skader.