Trangt om plassen på norskkurs

I overkant av 30 søkere står uten plass på norskkurs. Ifølge en internasjonal masterstudent har problemet vart lenge og blitt klaget på flere ganger. 

UTVEKSLING: UiB oppgir at de prioriterer søknadene til internasjonale studenter som er på sitt eneste eller siste semester på UiB.
Publisert Sist oppdatert

Høsten 2024 hadde norskkursene for nybegynnere i utgangspunktet satt av 300 plasser til internasjonale studenter. Brorpartene av plassene er avsatt til introduksjonskurset NOR-INTRO, som tilbys spesielt for utvekslingsstudenter. Ifølge de kursansvarlige fikk alle undervisningsanmeldte studenter opptak. 

Kurset som tilbys internasjonale studenter, NOR-U1 er imidlertid bare avsett 42 plasser. 

33 studenter står fortsatt på venteliste ifølge tall Studvest har fått fra UiB. Flere av dem er masterstudenter som skal være i Norge i to år.

Tallene til UiB omfatter kun de studentene som er undervisningsanmeldt nå. Ikke studenter som har byttet emne eller trukket søknaden. Tallene gir dermed ikke et helt korrekt bilde av det totale antallet søkere før semesterstart.

UiB oppgir at søkere som er tiltenkt plass fordeler seg på 40 prosent ansatte og 60 prosent internasjonale studenter og eksterne søkere som innvandrere og flyktninger.

 «Korttidsstudenter» blir prioritert

UiB oppgir at de prioriterer søknadene til internasjonale studenter som er på sitt eneste eller siste semester på UiB. Det er hovedsakelig utvekslingsstudenter. 

Viserektor for forskning og internasjonale relasjoner ved UiB
VRIEN BALANSE: Carlsen sier at hun forstår studentenes fustrasjon, men at de må foreløpig prioritere utveklingsstudenter.

– Prioriteringen er basert på et ønske om å gi disse studentene muligheten til å få grunnleggende språkopplæring i løpet av den begrensede tiden de har i Norge, sier Benedicte Carlsen, viserektor for forskning og internasjonale relasjoner ved UiB, og legger til:

– For disse studentene er norskkurs ofte en viktig del av oppholdet, og de har kun én sjanse til å delta på et kurset.

Hvorfor prioriteres de over andre utvekslingsstudenter?

– Internasjonale masterstudenter, som skal være her i to år, har flere semestre til å ta norskkurs. Det gir dem større fleksibilitet til å delta på kurs på et senere tidspunkt. 

Carlsen forstår at det er frustrerende at ikke alle får plass, men sier at de foreløpig er nødt til å prioritere de som har kortere oppholdstid. 

– Samtidig prøver vi å finne en balanse som kan imøtekomme flest mulig, sier Carlsen.

Har vært på venteliste tre ganger

Darina Ilyukhina tar en master i «Global Governance» ved UiB. Hun har tre ganger prøvd å få opptakk på nybegynnerkurset. Alle tre ganger kom hun på venteliste. 

– Det første semester kunne jeg ikke søke på kurs i tide fordi jeg hadde kun et russisk telefonnummer. Da jeg endelig hadde fått et norsk nummer sto jeg ganske langt bak på ventelisten. Andre gangen søkte jeg på NOR-U1 kurset, men jeg ble satt på venteliste igjen, sammen med 60 andre studenter. Det samme skjedde dette semesteret, forteller hun.

UTEN HELL: Darina Ilyukhina har vært på venteliste tre ganger. Nå forsøker hun å lære språket selv.

Ilyukhina sier hun føler seg ignorert. Nedprioriteringen av masterstudenter forstår hun ikke.

– Problemet har vært der lenge, mange studenter har klaget. Jeg forstår ikke hvorfor de ikke lytter til studentenes tilbakemeldinger og forbedrer seg, det føles som om de ikke bryr seg.

Hun forteller videre at det er vanskelig å leve i Norge kun på stipend og har derfor ikke råd til private kurs.

– Jeg prøver å få jobb, men det er vanskelig. Selv som barista kreves det gode norskkunnskaper, forteller Ilyukhina.

I de siste to semestrene har hun lært norsk på egen hånd gjennom podcaster, Duolingo og andre gratis online-tjenester. Etter at hun kom på venteliste til introduksjonskurset for tredje gang, bestemte hun seg for å ta opptaksprøven til kurset for viderekomne på UiB, NOR-U2. Hun besto og ble innvilget opptak.

Powered by Labrador CMS