– Trump er en som kan håndtere penger
Tidligere historiestudent Sira Sirvish Phirom støtter USAs nye president. I høst møtte Studvest Trump-supporteren, for å høre mer om hvorfor han mener presidenten er egnet for rollen.
På en regntung ettermiddag møtes vi på det Akademiske kvarter. Sira Sirvich Phirom sitter godt i stolen med beina bredt og armene i kryss. Det er ikke ofte man møter studenter i Bergen som tør å snakke høyt om sin støtte til Trump. For Phiroms del skorter det ikke på lovord om den nå sittende presidenten.
– Jeg tror Trump er mannen som kan få slutt på alle krigene.
Phirom støtter Trump og mener han er flink til å snakke for seg fordi han har humor. Det ser han på som en god ting når man skal kommunisere med velgere. Han oppfatter Trump som ærlig og en som innrømmer sine feiltrinn.
– Hva tenker du om alle løgnene?
– Altså, hvem av oss er ærlig hele tiden?
Han har aldri brydd seg om at meningene hans er kontroversielle. Kjærligheten til USA kom da han var på ferie der sammen med familien. Han besøkte flere store byer og syntes kulturen var spennende. Men likevel så han at så mye har gått feil vei. Sympatien med fattige amerikanere tok han med seg hjem til Norge.
Han ville gjerne gått med sin røde Trump-caps.
– Du har ikke den med deg nå?
– Nei. Eksen min har den dessverre. Jeg ble veldig lei meg når jeg fant det ut.
Solid republikaner
Sira sier han først og fremst er tilhenger av Trump og republikanerne fordi de forfekter en realisme som demokratene ikke har. Ellers har han alltid vært konservativ i de fleste spørsmål.
– Ta flyktningepolitikken for eksempel. Strømmen av ulovlige innvandrere i USA er skummel. Den er kanskje først og fremst urettferdig overfor innvandrerne som kommer inn på skikkelig grunnlag. De som får godkjent visum har ventet gjennom en lang prosess, derfor blir det for uredelig å bare gå over grensen.
Sira er likevel ikke enig med republikanerne i alt. En stadig liberalisering av våpenpolitikken mener han er feilslått.
– Det må blir strengere kontroll med de som har våpen. Det bør gjøres en grundigere bakgrunnssjekk.
Harris var i alle fall ikke et alternativ. Slik er hans karakteristikk av henne:
– Kamala Harris er falsk. Når det er valgkamp skifter hun dialekt utfra hvilken stat hun befinner seg i. Hun mister troverdighet når hun drikker øl på tv. I det ene øyeblikket er hun venn med propalestinske, i det andre øyeblikket støtter hun Israel.
– Er ikke Trump falsk da?
– Trump prøver ikke å snakke seg rundt det han gjør.
Mener Trump tør å prioritere
– Hadde jeg vært amerikaner, hadde jeg vært veldig bekymret for min egen økonomi. Folk flest sliter. Jeg håper det skal bli lavere skatt for alle, og at det blir lysere tider. Donald Trump er en som kan håndtere penger.
Sira er generelt tilhenger av lav skatt, uansett gode eller dårlige økonomiske tider. Han mener folk skal få bestemme mer over egen lommebok, og få muligheten til å forsørge egen familie. Sira ser på dette som en viktig verdi i seg selv. Eksperter mener den viktigste årsaken til at Trump vant valget var amerikanernes bekymring for egen lommebok.
- De siste fire årene har prisene økt kraftig på nærmest alt. Den amerikanske økonomien har gått med overskudd, men vanlige folk har ikke fått noe.
Sira mener Trump er den eneste som tør å prioritere ned utgiftsposter, og viser til Trumps utsagn om å redusere støtten til NATO og Ukraina. Han mener man klart kan spare penger på å slutte å involvere seg i konflikter på andre siden av jordkloden. USAs krigføring i Afghanistan og Irak mener han var sløsing, der altfor mange soldater og penger gikk tapt.
- Det var vel USA selv som valgte å gå inn i Afghanistan og Irak?
- Ja, men det var det ikke Trump som bestemte.
- Norge bør lære av USA
Trump-tilhengeren har klare meninger om hvordan Norge kan lære av USA. Han mener vi har solgt vekk for mye av vår kraftforsyning. Kritikken retter han spesielt mot regjeringen som han mener har ført til enorme kraftpriser for norske forbrukere. Det har gått for langt når Norge har måttet selge vekk ressurser som vi selv har bruk for. Han mener det riktige er å sikre egen befolkning først.
– Folk i Norge blir fattige når politikerne gjør slike feilgrep. Hvis man hadde prioritert annerledes, så hadde vi greid å unngå den enorme inflasjonen.
- Hva konkret kunne man gjort?
- Man skulle fokusert på tilstrekkelig kraftforsyningen fra dag 1. De siste årene har Norge måttet kjøpe tilbake strøm, som vi først har solgt. En meningsløs sløsing.
Flyktning- og asylpolitikken mener han Norge har vært gode på. Kriteriene for å få godkjent opphold er han fornøyd med. Men han må likevel tilføye at integreringen til tider har vært for dårlig. Kapasiteten hos norske kommuner har vært for liten til å ta imot så mange som Norge har gjort.
Kritisk til norske medier
Sira mener norske medier skiller seg klart fra amerikanske, når det gjelder politiske fremstillinger. Han forteller at amerikanske medier derimot er svært polarisert, og at informasjonen varierer veldig utifra hvor man leser og lytter. Videre utdyper han at Norge har en mer samlet presse som fra enkelte hold har blitt anklaget for å være sympatiserende med Harris.
– Hva synes du om norske mediers omtale av det amerikanske valget?
– Jeg syns den er veldig dårlig. Hva er det som skal til for å kalle seg en amerikaekspert liksom? Det kommer jo frem at hele gjengen er medlem i Ap, SV og alt det der. Ekspertene er ikke nøytrale i det hele tatt.
Han har fulgt med på NRK, TV 2, men det har ikke falt i smak. Tiktok viser saken fra flere sider hevder Sira. Han satser på at Joe Rogan snakker på bakgrunn av fakta. Sira referer til at Trump snakket med Rogan i tre timer og forklarte seg greit, mens Harris ikke valgte å snakke med Rogan. Det synes Sira var dårlig av Harris.
Ingen trussel for demokratiet
Flere norske professorer har gitt tydelig uttrykk for at Trump er en trussel for demokratiet. Det har skremt mange at Trump sier dette ville bli det siste valget i USA noensinne. Da han tapte valget i 2020 insisterte han på at valget var rigget. Til tross for dette mener Sira at Trump ikke er en trussel for demokratiet i USA. Tvert imot. Han mener Trump sørget for verdensfred da han satt med makten. Han viser til at Trump greide å forhandle frem en avtale mellom landene i Midtøsten like før han måtte gå av som president.
-Men det er vel ikke fred i Midtøsten nå?
-Nei, men det er en mer sammensatt sak. Angrepet mot Israel 7.oktober 2023 og Israels hevn mot palestinerne har skjedd lenge etter Trump gikk av.
Sira mener Trump har en helt egen evne til å møte verdensledere, og skape dialog med blant annet Nord-Korea, Russland og Kina.
Det at Trump styrte forrige presidentperiode fra 2016 til 2020 uten store opptøyer, mener Sira er et godt bevis på at Trump ikke er en trussel for demokratiet. Han ser derfor frem til de neste fire årene. Han avslutter med et trygt smil, reiser seg opp og går ut. Så får vi se hva som skjer med USA og verden i denne presidentperioden.