– UiB bør styre egen eiendom
Statsbygg bør overta alle eiendommene til UiB, er konklusjonen i en rapport fra Kommunaldepartementet. Andreas Trohjell vil arbeide for å stanse forslaget.
Mandag ettermiddag ble Andreas Trohjell valgt som ny leder for arbeidsutvalget (AU) i Studentparlamentet ved UiB. AU kan sammenlignes med en regjering, fordi den er bundet til å iverksette de vedtakene som studentparlamentet fatter.
Andreas Trohjell har tidligere sittet et år som AU-medlem og har bakgrunn fra Realistlista. Den nyvalgte lederen mener den viktigste saken i løpet av kommende sesjon blir å beholde Universitetet i Bergens eiendomsforvaltning i universitetets egen regi.
Staten vil spare penger
Staten ønsker å effektivisere og spare penger på eiendomsforvaltningen. I desember 2018 kom en rapport som er gjennomført på oppdrag fra Finansdepartementet og kommunal- og moderniseringsdepartementet, utført av konsulentselskapet Capgemini. Denne tok for seg eiendomspolitikken i statlig sivil sektor.
En av konklusjonene i rapporten er at Universitetet i Bergen bør overføre eiendom og egne ansatte som jobber med forvaltning av eiendom til Statsbygg. I følge forslaget skal overtakelsen skje gradvis i løpet av to år.
Andreas Trohjell er skeptisk til å gi ansvaret for eiendomsforvaltningen til Statsbygg.
Vil svekke studentdemokratiet
Dette er en svært viktig sak for studentdemokratiet ved UiB, mener den den ferske lederen. Han sier eiendomsforvaltningen påvirker hvilken innflytelse studentparlamentet har i en rekke saker.
Trohjell viser til flere av sakene som ble diskutert i forkant av studentvalget. Stikkontakter på lesesalen, døgnåpne lesesaler og klimaspørsmål knyttet til bygg, er noen av de sakene som kan bli påvirket av dette.
I dag deltar representanter fra Studentparlementet på månedlige møter med UiB, hvor de spiller inn saker som har med eiendom og bygg å gjøre. Dersom eiendomsforvaltningen overtas av Statsbygg, vil UiB bli et slags mellomledd, som igjen må spille inn sine saker til Statsbygg i Oslo.
– Det vil redusere sjansene for gjennomslag, sier Trohjell.
Krever massiv motstand
– Det er et paradoks at regjeringen sier de vil gi høyskolene og universitetene mer selvstyre. Dette forslaget vil gjøre det motsatte. Prosessene vil gå tregere og bli mindre fleksible. Ting vil ta lengre tid, mener han.
– Hvordan kan studentparlamentet påvirke utfallet av prosessen?
– For det første må studentparlamentet vedta politikk på saken. Dette er noe vi fikk vite om for tre uker siden. Jeg håper å få med meg studentparlamentet på dette.
Dersom han får med seg studentparlamentet på å gå imot forslaget, er han klar for å danne allianser med Norsk Studentorganisasjon, Universitets- og høgskolerådet, samt UiB.
– For å få stoppet dette må vi vise massiv motstand, sier Trohjell.
Med seg på laget har Trohjell fått et AU bestående av:
- Sandra Amalie Lid Krumsvik, nestleder og ansvarsområde kommunikasjons- og fakultetsansvarlig
- Morten Stene, velferds- og læringsmiljøansvarlig
- Tori Heitmann Jørgensen, bærekrafts- og likestillingsansvarlig
Les også: I tvil? Dette er dine praksismuligheter som SV-student