Universitetene klarer ikke å se forbi Equinor sine skjulte hensikter, mener MDG lederen

REN GRØNNVASKING: Hermstad mener «Akademiaavtalen» er ren grønnvasking fra Equinors side.
Publisert Sist oppdatert

Arild Hermstad er på en aldri så liten studentturne med Grønn ungdom for å snakke om ruspolitikk. Det er imidlertid om noe annet Studvest huker tak i han for å snakke om når foredraget er over.

Hermstad har tidligere kritisert «Akademiaavtalen» som er inngått mellom Equinor og flere norske universiteter. 

– Hvorfor mener du at Akademiaavtalen med Equinor er problematisk?

– En avtale med et selskap som åpenbart har en helt annen agenda enn det som Paris-avtalen og de norske klimamålene tilsier, mener jeg at gir negative bindinger.

Avtalen sikrer Universitetet i Bergen 80 millioner kroner som, ifølge avtalen, skal brukes til å utføre «fri og uavhengig forskning innenfor de avtalte satsningsområdene».

Satsningsområdene det er snakk om er:

– Havvind

– CCUS (Karbonfangst og lagring)

– Generisk undergrunnskunskap

–  Kunstig intellegens

Det er ennå ikke kjent hvordan de 80 millionene vil fordele seg på de ulike satsningsområdene. 

– Hensikten med avtalen er at pengene skal deles på fire forskjellige satsningspunkter, hvorav flere av disse bidrar til grønn forskning. Er ikke dette positivt for klimakampen?

– Jeg mener at Norges oljealder bør gå inn for landing. Og da bør man finne andre måter å finansiere grønn forskning på, enn at oljenæringen skal kjøpe seg legitimitet.

– Så du tror at Equinor har skjulte hensikter? 

– Ja.

– Kan da Equinors grønne forskning kan regnes som verdiløs. Altså at de potensielt positive utfallene ikke gjør opp for deres egentlige hensikter?

– Jeg mener at det er en del av en grønnvaskingsstrategi for Equinor. Når de kjemper for å få lov til å fortsette å pumpe opp olje- og gass fra norsk sokkel og fra en rekke utenlandske felt, så er dette mer egnet til å villede folk enn til å få til en reell omstilling.

NY FINANSIERING: Hermstad mener myndighetene bør gå inn med mer penger for å sikre grønn forskning.

– All erfaring tilsier at selvsensuren er ganske sterk og at man er redd for å tråkke de som finansierer deg på tærne.

I sommer kom det frem at en tidligere ansatt på Vilvite-senteret i Bergen ikke fikk mulighet til å uttale seg fritt da han var en del av et prosjekt som skulle utforme en spillapp som skulle knytte installasjoner sammen i en historie om global oppvarming. 

– Margareth Hagen og UiB har garantert at forskningen vil være uavhengig og fri, vil du si at de er naive?

– Det er bra at universitetene har forskningssamarbeid med ulike aktører, men i dette tilfellet blir UiB brukt i en politisk kampanje som har som mål å legitimere klimaskadelig oljevirksomhet.

Rektor ved UiB, Margareth Hagen, er derimot trygg på at forskningen vil foregår uten føringer.

FRI FORSKNING: Hagen mener det ved UiB vil foregå fri forskning med høy kvalitet uansett finansiering.

– Akademisk frihet er en grunnverdi for et demokratisk samfunn og for et kunnskapsbasert samfunn. UiBs forskere skal arbeide fritt, og uten føringer, har høy kvalitet, uansett finansiering.

– Hvilken plass skal forskning som kan bidra til å forlenge oljealderen ha på UiB?

– Fri forskning er en helt grunnleggende verdi for UiB, og den er hjemlet i loven. Hos oss forskes det på svært mange tema og fagfelt. Det finnes ikke et enkelt svar på hva slags forskning som bidrar til å forlenge oljealderen, men mye av vår grunnleggende og utfordringsdrevne forskning er rettet mot bærekraft og grønn omstilling. Mye forskning er av generisk karakter, den geovitenskaplige forskningen og mye av klimaforskningen er bredt anvendbar, og svært mye av vår forskning er rettet mot bærekraft og grønn omstilling.

 

Powered by Labrador CMS