Utvalg vil fjerne tilleggspoeng i opptaket for høyere utdanning
Har du ventet flere år for å få komme inn på drømmestudiet? Det kan det bli slutt på.
Torsdag morgen la et et utvalgt oppnevnt av regjeringen for å se på endringer i opptaket for høyere utdanning frem sin abefaling til Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).
– I dag har vi et lappeteppe av tilleggspoeng og rangeringsmuligheter, der alder trumfer kompetanse. Dette fører til at mange bruker lang tid på å komme i gang med studiene og at poenggrensene har blitt kunstig høye, sier Marianne Aasen, leder av utvalget i en pressemelding.
Utvalget kommer med en rekke forslag i innstillingen, blant annet å fjerne:
- Alderspoeng
- Tilleggspoeng for folkehøgskole, førstegangstjeneste og tidligere høyere utdanning
- Kjønnspoeng
- Tilleggspoeng fra fagvalg i videregående skole
I tillegg foreslår utvalget å fjerne muligheten til å bruke forbedrede videregåendekarakterer ved opptak til høyereutdanning.
De foreslår heller at søkere skal få en ny sjansen gjennom en opptaksprøve. I utvalget sitt forslag settes 20 prosent av plassene av til søkere i en slik opptaksprøve.
Borten Moe sier under pressekonferansen at det kan stilles spørsmål ved hvor rettferdig systemet er blitt.
– Det er overmodent å rydde i tilleggspoeng og alderspoeng.
NSO: – Det er viktig at systemet oppleves som rettferdig
Norsk Studentorganisasjon (NSO) er positive til flere veier inn i høyere utdanning, men skeptiske til opptaksprøve som metode.
– Alle skal ha like muligheter til å kunne komme inn i høyere utdanning. Vi er redde for at en opptaksprøve vil favorisere en spesifikk gruppe, nemlig de som er flinke til å pugge og har nok ressurser til å forberede seg til en slik prøve, sier Maika Marie Godal Dam, leder av NSO, i en pressemelding.
For dem er vært viktig at det som funker godt i dagens system skal videreføres.
– Det er viktig at systemet oppleves som rettferdig. Vi er derfor fornøyde med at utvalget anbefaler å videreføre reglene for å kvalifisere seg til høyere utdanning og at karakterbasert opptak er hovedregelen, sier Godal Dam.
- Les også: Nå blir enkeltbilletten billigere
- Les også: Dette betyr statsbudsjettet for deg