Veien videre for SV-fakultetet

Millionunderskuddet på SV-fakultetet skaper problemer. Instituttledere reagerer nå på hvordan det rammer ulikt hos de ulike instituttene. Dekanen mener man er i rute med å spare inn budsjettet. 

INGEN NYE: Ifølge prosjektet «Sunn økonomi på SV-fakultetet» settes alle ansettelser på pause. Dette får konsekvenser ifølge de Studvest har snakket med.
Publisert Sist oppdatert

I vår kom det frem at SV-fakultetet gikk 40 millioner i underskudd. Siden da har fakultetsledelsen iverksatt nye tiltak. Ifølge prosjektet «Sunn økonomi på SV-fakultetet» settes alle ansettelser på pause.

Stopp i ansettelser fører til skjevheter i bemanning hos de ulike instituttene. Tydeligst blir skjevhetene trolig hos institutt for politikk og forvaltning og institutt for sosiologi. Sistnevnte vil merke en stor nedgang i bemanning allerede fra neste år. I 2025 er det planlagt tre pensjonsavganger, som ikke vil dekkes opp for de kommende årene.

Institutt for geografi har to pensjonsavganger de neste to årene, og vil derfor også oppleve en nedbemanning.

7 ansatte for mange

Institutt for politikk og forvaltning (POF), tidligere kjent som «Administrasjon og organisasjonsvitenskap», ser nå en halvering i førstegangssøkere, fra 212 i 2021 til bare 63 i 2024 ifølge Database for statistikk om høyere utdanning (DBH). Denne negative utviklingen rammer også masterprogrammet, som har mistet rundt 70 % av søkerne de siste årene.

Til tross for synkende interesse, har instituttet nylig ansatt flere, senest i februar 2024.

Samtidig sliter institutt for sosiologi, som har økt søkertallene med 40 prosent fra året før, med å dekke tre planlagte pensjonsavganger i 2025 på grunn av den økonomiske situasjonen. 

Forskjellen mellom instituttene er særlig merkbar når man ser på bemanningen. Utenom institutt for politikk og forvaltning har alle institutter ved SV-fakultetet underskudd på ansatte i forhold til antall studenter. Dette har skapt reaksjoner, særlig i lys av studiets nedadgående popularitet.

Ønsker ikke at alle blir tapere

Instituttleder for Sosiologi, Kristoffer Vogt, sier situasjonen er lei.

RISIKO: Vogt mener fakultetet står i fare for store inntektstap dersom man ikke snart klarer å komme med en realistisk plan for nedskriving av gjeld.

– Alderssammensetningen og bemanningssituasjonen er svært forskjellig ved instituttene på SV-fakultetet. Den økonomiske situasjonen sammenfaller for vår del med at uvanlig mange går av med pensjon, i en situasjon hvor vi har svært mange studenter og få ansatte. 

Vogt poengterer videre at de virkelige store inntektene til fakultetet kommer fra undervisning og avlegging av studiepoeng. Mye av denne aktiviteten foregår på sosiologi som er et populært studie.

– Om vi nå ikke får erstattet stillingene til de som går av, står vi i fare for å ikke kunne gi den kvalitets-undervisningen vi etterstreber. Da risikerer fakultetet som helhet i neste omgang vesentlig tap av inntekt. Vi håper derfor det er mulig for fakultetet å forhandle frem en realistisk tidsplan for nedskriving av gjelden slik at ikke alle blir tapere i denne situasjonen.

– Om noen år er vi i overskudd

– Hovedårsaken til skjevheten er overgangen på 5 ansatte fra Sammenlignende politikk til Politikk og forvaltning (GOV) for rundt 4 år siden. Det var en vanskelig situasjon, og var ikke trivielt for GOV. De visste jo at de ville gå i overdekning, sier dekan ved det samfunnsvitenskapelige fakultetet Jan Erik Askildsen til Studvest. 

Videre poengterer Askildsen at overdekning vil vare over tid, men sier at de er kjent med nedgangen i søkertallene på instituttet. Han tror navnebyttet er årsaken til dette.

– Navnebytter er forferdelig vanskelig, men vi opplevde at Administrasjon og organisasjon ble oppfattet som å være Økad-aktig. Dette gjorde at flere søkere egentlig ikke passet så godt inn på instituttet, og derfor byttet vi navn til Politikk og forvaltning som er mye bedre dekkende. 

På spørsmål om navnelikheten mellom Sammenlignende politikk og politikk og forvaltning, svarer dekanen at begge studiene er statsvitenskapelige studier og at dette er en populær studieretning i Bergen. 

– Og det er kjempefint med den økningen vi har hatt på sampol. Men vi har ikke fått til å gjøre GOV kjent nok for søkerne enda. Dette vil ta litt lenger tid. 

I RUTE: Askildsen mener fakultetet ligger godt an til å spare inn budsjettet.

Askildsen poengterer også  at ansettelsen GOV hadde i februar 2024 var finansiert av instituttet selv, og at dette ikke skulle gå på bekostning av det store underskuddet på fakultetet. Han poengterer også ut at de ikke selv visste hvor alvorlig situasjonen var på dette tidspunktet.

Videre sier Askildsen at fakultetet ligger godt an til å spare inn på budsjettet. 

– Planen er å tidligst mulig gå fra minus til pluss i regnskapet, og så betale ned det vi låner fra sentralstyret. Da veier vi med at om et par år så vil vi være i overskudd. 

Med andre ord så vil stillingsstoppen vedvare over en lengre tid. Dette vil som nevnt tidligere i saken ramme sosiologi allerede neste år, hvor dekanen understreker at stillingsstopp alltid vil ramme instituttene ulikt. 

— Men det er utfordring vi jobber med å løse, så prøver vi å få løsningen i samarbeid med andre institutter som eventuelt har ressurser de kan bidra med til å hjelpe sosiologi. 

– Vil du si at du er i god dialog med instituttlederne?

– Ja, det føler jeg.

Powered by Labrador CMS