– Vi har råd til å loke

Regjeringen vil få studenter raskere ut i jobb. Ikke helt uproblematisk, sier førsteamanuensis ved NLA Høgskolen. 

FEIL RETNING: Førsteamanuensis Are Bøe Pedersen er skeptisk til regjeringens ønske om å få studentene i jobb raskere.
Publisert Sist oppdatert

Befolkningen her til lands blir stadig eldre og andelen yrkesaktive faller. Slik får vi økte utgifter til helse og omsorg, samtidig som vi blir færre til å ta regningen. Hva er løsningen på problemet? Det gjengse svaret; sammensatt. 

Ifølge regjeringens perspektivmelding er det i hvert fall viktig at dette blant annet bøtes på med minst 150 000 nye årsverk innen 2030. Hvor skal de få dem ifra? 

Noen av dem fra oss studenter. Tidligere i år uttalte Jonas Gahr Støre til Studvest at den største utfordringen studenter nå står ovenfor er at de bruker for lang tid på å fullføre studiene.

I samråd med byråkrater i finansbyrådet har regjeringen regnet ut at dersom samtlige studenter i snitt blir ferdig et halvt år tidligere enn de gjør i dag, vil antall sysselsatte øke med rundt 7 500 personer.

En annen gruppe som kan bidra med årsverk er unge utenfor jobb og utdanning. I følge nyere tall fra NAV står i dag 111 000 personer i gruppen 20-29 år nå utenfor jobb og utdanning. Av disse er halvparten trygdemottakere. 

– Denne utviklingen bekymrer oss i NAV, og det er noe vi og arbeidsgivere i Norge må jobbe hardt for å snu. Mer enn noen gang trenger vi arbeidskraften de unge kan tilby. Vi vet at det er mange i denne gruppa som både kan og vil jobbe, og vi må sørge for at de får muligheten, sier Hans Christian Holte, direktør i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Ovenfor denne gruppen har det ikke skortet på det flere mener er moraliserende formaninger. Arbeids- og inkluderingsminister, Tonje Brenna, har bedt foreldrene ta i et tak for å få ungene sine i jobb. Mens Mímir Kristjánsson og Simen Velle har blitt enige om at unge rett og slett bør «skjerpe seg» og «slutte og loke».

Enkelte er imidlertid skeptiske til å korte ned veien fra skole til jobb. 

Loking med måte

– Vi har råd til å loke dersom vi tar oss råd til det. Å ikke alltid etterstrebe korteste vei fra skole til jobb har en egenverdi og den kan ikke måles i antall årsverk. Det er mye utdanning som skjer utenfor utdanningsinstitusjonene.

PERSPEKTIV: Utdanning er også danning, sier Pedersen.

Det sier Are Bøe Pedersen, førsteamanuensis i norsk ved NLA Høgskolen. Han er kritisk til regjeringens ønske om å få studenter raskere ut i jobb.

– Jeg ser selvfølgelig de samfunnsmessige argumentene for at ikke alle tar et såkalt “vokseår”. Men innskrenker vi mulighetene for det tror jeg vi på sikt sparer oss til fant i kunnskapssektoren. Vi må huske at utdanning også er danning. Det er ikke bare veien frem til ett yrke, sier han og legger til:

– Man kan tydelig se pengene vi sparer på å få folk raskere ut i jobb, men det er ikke like lett å se hva kostnaden for kommende generasjoner blir om mulighet for modningsår innskrenkes.

Pedersen er også kritisk til måten Kristjánsson og Velle taler om loking. I et debattinnlegg publisert i Khrono skriver han at unge gjerne blir bedre studenter av et modningsår. 

– Har aksepten for lok endret seg med tida?

– Ja, det tror jeg. Å bytte studieretning var helt uproblematisk før. Nå er det nok mer pes. Når enkelte i dag også tar til orde for at vi bør være nøyere med hva lånekassen gir ut penger til er vi på vei i feil retning.

Powered by Labrador CMS