Vil ha studentboliger i Arna

Bystyrepolitiker Robert M. Flatås (H) mener studentboliger i Arna kan løse boligfloken for studenter. Nå er byrådet åpne for ideen. Velferdstinget Vest er kritiske. Studentene Studvest har snakket med er derimot delt. 

MÅ TENKE NYTT: Varamedlem i bystyret fra Høyre mener Sammen må tenke nytt for å nå dekningsgraden for studentboliger i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

En diskusjon om mulige studentboliger i Arna bydel har blusset opp etter at Robert M. Flatås, varamedlem i Bergen bystyre (H), presenterte «Ti grunner til å bygge studentboliger i Arna» i Bergens Tidende. Flatås argumenterer for at Arna nå er et attraktivt bosted for studenter, med rask togforbindelse til sentrum og gode lokale fasiliteter og jobbmuligheter.

– Arna er ikke klar

Sander Michael Ringstad, leder av Velferdstinget Vest, svarte på Flatås' innlegg med artikkelen «Arna er ikke klar for studentboliger nå». Ringstad påpeker at studentene tidligere har uttrykt ønske om boliger som er institusjons- og sentrumsnære, med kort kollektivreise.

«Vi kan ikke bare bygge for å bygge. En studentbolig skal ikke bare være en seng, den skal være et hjem», skriver Ringstad. Han erkjenner likevel at situasjonen har endret seg de siste to årene, med bedre kollektivtilbud til Arna, og at diskusjonen kan være moden for å tas opp på nytt.

– Sammen må tenke utenfor boksen

For å nærmere ettergå det glade budskap om Arna, trapper Studvest opp på NLA-Høgskulen hvor Flatås til daglig er lektor i pedagogikk. 

– Det er et faktum at Bergen har mangel på studentboliger. Hvert år kryper studenter inn i brannfeller på trange loft eller ser seg nødt med å starte studietiden på en gulvmadrass. forteller Flatås og henviser til Studentsamskipnadens nødløsning.

– Jeg mener Sammen har et ansvar for studentene sine og må være villig til tenkte utenfor boksen. Jeg tror Arna har flere ting å by på for mange studenter, enten de ønsker interessante kulturopplevelser, fin natur eller nærhet til andre kommuner. Den nye togtunnelen til Arna åpnet i mai i år, jeg tror ikke så mange er klar over hvor tilgjengelig Arna er blitt.

Flatås tar opp telefonen og sjekker de nye avgangene som gjør det tilgjengelig for studenter å reise på nattestid.

– Fra Bergen går togene ca. klokken 02.00 på lørdager og 00.27 på hverdagene.

– Økonomi er viktig for studenter, vil studenter ha råd til sentrumsnære leiligheter i Arna?

– Arna er i utgangspunktet ikke et dyrt sted å bo. Jeg er ikke ekspert når det gjelder priser og utbygging. Samtidig er Arna en bydel som vokser. I år ble det vedtatt at 1500 nye leiligheter skal bygges på Storaneset. Dette vil føre til mange nye innbyggere og holde boligprisen nede.

Byrådet åpne for ideen

Chris Jørgen K. Rødland, leder i utvalget for miljø og byutvikling, skriver i en mail til Studvest: «Arna er en spennende bydel med mange muligheter. Nå som Storaneset og Indre Arna kommer til å bli forvandlet til et urbant boligområde og moderne lokaler, kan det åpne opp for å vurdere studentboliger også.»

Rødland forteller at kommunen vil prioritere Sammen sine prosjekter og er villige til å vurdere forslag om studentboliger i Arna. 

– Vi skal strekke oss langt for å gi Bergen flere studentboliger.

Hva mener studentene?

Studvest har huket tak i studenter på Studentsenteret for å høre hva de tenker.

Informasjonsvitenskapstudenten Oliver Cohen Stjernberg ser ikke så positivt på forslaget.

SKEPTISK: Studenten Cohen tror blant annet manglende studenttilbud blir en utfordring for Arna.

 – Jeg vet ikke om noen studentbarer eller lignende som holder til der, jeg føler Arna mangler en del tilbud for studenter, i tillegg er det langt unna sentrum.

På bordet ved siden av sitter en gjeng utvekslingsstudenter. De er mer åpne for ideen. 

POSITIVE: Utvekslingsstudentene er positive og skulle gjerne bodd mer romslig enn de gjør på Fantoft. (fra v. Emma van der Meer, Elen Häuserovà, Franca Schötz)

– I wouldn’t mind taking a short train ride. We live at Fantoft together with a lot of other students. It can get crowded at times. And I would like to get to know the local population a bit more, sier Emma van der Meer.

Powered by Labrador CMS