Nyhet

– Problematisk å avvise valgkamp hos en velgermasse som nesten ikke stemmer

Studenter forsøkte å drive valgkamp for Rødt på Sammens studenttorg. Det fikk de ikke lov til. Også på flere studiesteder møter de politiske partiene avslag når de vil stå på stand.

VALGKAMP: På Sammens studenttorg var det ikke rom for å drive med valgkamp for studentlaget til Rødt.
Publisert Sist oppdatert

Kommune- og fylkestingsvalget er rett rundt hjørnet, og Torgallmenningen er fylt opp av partier som ønsker å sanke stemmer fra byens befolkning. Samtidig søker studentorganisasjoner nye medlemmer, deriblant studentlagene til de politiske partiene. Men de unge politikerne fikk ikke lov av studentsamskipnaden Sammen da de prøvde å drive valgkamp og skaffe nye medlemmer samtidig.

Det fikk Sunniva Andresdottir Vik i studentlaget til Rød ungdom, erfare.

Da hun sto på stand på Studenttorget i midten av august, fikk hun og partifellene tilsnakk av Sammen-ansatte for å drive med valgkamp på et arrangement hvor formålet var å verve medlemmer til studentorganisasjoner.

– Det er problematisk at man avviser at politiske partier får drive valgkamp hos en velgermasse som nesten ikke stemmer. Spesielt blant andregangsvelgerne er stemmeandelen lav, sier Vik.

I tillegg trekker hun fram at partiene reiser til alle de videregående skolene i området, deltar i skoledebatter og står på valgtorg der, men at studentene ikke får samme mulighet til å bli kjent med de politiske partiene.

POLITIKK: Sunniva Andresdottir Vik trekker fram at det finnes mange politiske saker som er viktige for studenter, blant annet trang økonomi og få studentboliger.

At det ikke arrangeres valgtorg for studentene, synes hun er et stort problem.

– Når Bergen kommune går inn for å bli Nordens beste studentby, noe jeg for øvrig er veldig positiv til, må vi kunne snakke med studentene om hva som faktisk rører seg i politikken, og hvilke partier man burde stemme på.

– Vi må jo starte samtalene på et vis

Hun forstår heller ikke hvorfor partilagene blir invitert til studenttorget, hvis det er med en forventning om at de ikke snakker om politikk.

– Det er litt som om idrettslagene ikke får snakke om idrett. Vi må jo starte samtalene på et vis. For å få studenter aktive i studentfrivilligheten må vi kunne snakke om det vi driver med, sier hun, og trekker fram at det finnes mange politiske saker som er viktige for studenter, blant annet trang økonomi og få studentboliger.

I tillegg forteller hun at både Rødt og andre partier har fått avslag når de har bedt om å få stå på stand på Studentsenteret. Det har blitt begrunnet med at de nyeste studentene har hatt fadderuke og skulle få slippe valgkamp i oppstartsuka. Nå brukes det som forhåndsstemmingslokale, og det er dermed ikke tillatt av Valgdirektoratet.

STEMME: Både Studentsenteret og HVLs campus Kronstad brukes som lokaler for forhåndsstemming. Derfor er det ikke tillatt med valgkamp-stands der. FOTO: Truls Skram Lerø (arkiv)

– Det er negativt, i og med at det er midt i en valgkamp. Og politikken rammer også de som flytter til Bergen. Vi føler oss avvist fra ledelsen, både hos Sammen og UiB.

Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen har blitt forelagt Viks kritikk. Hun opplyser til Studvest at UiB som prinsipp ikke godkjenner politiske stands i sine lokaler og arealer.

– Jeg vil oppfordre studentene til å bruke stemmeretten sin. Det er blant annet mulig å forhåndsstemme på studentsenteret til og med 8. september.

Et arrangement med rekrutteringsformål

Både Henrik Tjore og Jakop Kjellstad jobber i Sammen studentliv, som arrangerte Studenttorget. De forklarer at torget er et rekrutteringsarrangement for de ulike studentorganisasjonene i byen. På forhånd var det sendt ut retningslinjer som alle studentorganisasjonene måtte samtykke til. Der kommer det fram at formålet med arrangementet var rekruttering.

– Det var flere studenter som kom bort til oss og var forvirret over at det var partier som drev med valgkamp. Da gikk vi bort og sa ifra om det ikke var rom for dette. Det skjedde flere ganger, sier Tjore.

– Det skal være like forutsetninger for alle organisasjonene, sier Jakop Kjellstad.

Begge trekker fram hvor viktig opplysningsarbeid rundt valget er, og nevner blant annet valgdebatt på HVL, på Kvarteret, i regi av Velferdstinget Vest, og på Høydenfestivalen, som positive arrangementer.

FRIVILLIGHET: Jakop Kjelstad (t.v.) og Henrik Tjore jobber begge i Sammen studentliv, som arrangerte studenttorget.

Kjellstad legger også til at Sammen ikke har mottatt noen henvendelse fra Rødt om problematikken.

– Sunniva Vik forklarer at det er vanskelig å få folk til å engasjere seg i Rødt uten å høre hva de tenker om politiske saker først. Hva tenker dere om det?

– Det er veldig mange måter å snakke om hva Rødt sitt studentlag driver på med, men tilbakemeldingen vi fikk fra studentene var at det ble drevet valgkamp, og det er det vi har tatt utgangspunkt i, avslutter Tjore.

Varierende regler

Studvest har også vært i kontakt med representanter for Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Norges Handelshøskole (NHH) med spørsmål om hvordan tilretteleggingen for valgkamp er der.

Helge Olsen, pressekontakt ved HVL, opplyser i en e-post at politiske partier får lov til å stå på stands på deres campuser. Unntaket er hovedbygget på campus Kronstad, som er lokale for forhåndsstemming og dermed ulovlig grunn for valgstands ifølge Valgdirektoratet. HVL er imidlertid ikke fått mange henvendelser så langt, ifølge Olsen.

På NHH er reglene de samme som hos UiB.

NHH tillater ikke stand på skolen fra politiske partier. Vi får noen henvendelser fra politiske partier, flest går til NHHS, opplyser pressekontakt Ingrid Aarseth Johansen til Studvest.

Når det gjelder arrangementer i forbindelse med valget, foregår det flere debatter i regi av både studentforeningen NHHS og NHH. I tillegg er også NHHS med på arrangere valgdebatten på Kvarteret sammen med Velferdstinget Vest og studentdemokratiene ved HVL, UiB og Fagskulen Vestland.

Powered by Labrador CMS