Så lenge må du vente for å få psykologtime
Mens studenter i Nord-Norge får psykolog etter to uker, må Bergensstudentene vente lenger, ifølge Khrono.
Studvest har tidligere skrevet om Sammens psykologtjeneste som i fjor hadde omtrent fem prosent av hele studentmassen til behandling. Tjenesten er et lavterskeltilbud, hvor studenter med ulike psykiske plager kan komme inn for en prat.
Noen blir sendt videre til såkalte distriktspsykiatriske sentre. Andre blir behandlet ferdig hos Sammens psykologer. Lignende tjenester finnes ved studentsamskipnadene i andre byer også, men hvor lenge studenter må vente for å få en psykologtime varierer, viser en oversikt Khrono har hentet inn.
Tre til seks uker i Bergen
I Bergen må studentene vente mellom tre til seks uker for å få time. Samtidig er ventetiden for Norges arktiske studentsamskipnad og Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge på to uker. Sistnevnte har bare en rådgivningstjeneste, og ikke egen psykolog, skriver Khrono.
Sjefen for Sammens psykologtjeneste på Studentsenteret, Øystein Sandven, forklarer til Studvest at ventetiden varierer gjennom semesteret. Ofte er det lite ventetid i starten av semesteret, mens det øker etter hvert.
– Gjennom hele året pleier ventetiden å være rundt tre og en halv uke i snitt. Det går stort sett greit, selv om jeg gjerne skulle ønske den var lavere. Men når den maksimale ventetiden går opp mot seks uker så syns jeg det er for mye, sier Sandven.
– En belastning
Lang ventetid henger ifølge Sandven sammen med ressurser.
– Det har blitt satset mye på psykisk helse, og vi har fått mer ressurser. Men samtidig har gjerne pågangen økt enda mer, sier han.
Ventetiden er lengst for studentene knyttet til Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, der man kan risikere å vente opptil sju uker.
Det reagerer velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk studentorganisasjon, Jonas Strisland, på.
– Det er en belastning for de studentene som må vente i lengre tid på å få time his psykolog, og vi forventer at samskipnadene gjør sitt for at køene minker slik at studenter kommer raskere inn og får den hjelpen de har behov for, sier han til Khrono.
Espen Munkvik, som er velferdsdirektør i Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, mener det er vanskelig å sammenligne ventetider med andre studentsamskipnader. Han sier til Khrono at det henger sammen med andre tilbud i kommunen der studentsamskipnaden holder til og hvor mange studenter som bor i kommunen.
– Tilbudet til studentsamskipnaden kommer i tillegg til offentlig helsetilbud. Hvis inntakskriteriene hos spesialisthelsetjenesten i kommunen er strenge, så vil det bli lengre ventetid hos oss da vi må behandle flere.