Samfunnet trakk invitasjon til kontroversiell politiker

Da det ble kjent internt at partilederen var invitert, vekket det reaksjoner.

ARRANGØR. Studentersamfunnet i Bergen arrangerer i løpet av året mange debatter og møter. Bildet her er fra et møte i fjor høst. ARKIVFOTO: NORA ELVESTAD
Publisert Sist oppdatert

– Det er trist for den norske offentligheten, og trist for studentene som forhindres fra å få høre en stemme i debatten, sier Hans Jørgen Lysglimt Johansen, partileder i Alliansen, til Studvest.

Han reagerer fordi invitasjonen hans om å delta i en debatt arrangert av Studentersamfunnet i Bergen, ble trukket. Debatten er planlagt å holdes neste semester. Lysglimt Johansen meldte på sin egen Facebook-side at invitasjonen var trukket. 

Jógvan Helge Gardar, påtroppende leder i Samfunnet, opplyser om at målet med debatten var å vise frem de meningene som finnes på ytterkantene i norsk politikk. Han forklarer også at Alliansen var et naturlig valg, på grunn av synligheten deres i norsk offentlighet.

Videre er han likevel klar på at det er flere grunner til at invitasjonen ble trukket.

– Hovedgrunnen var at det etterhvert ble klart at det kom til å være vanskelig å arrangere en debatt med det panelet vi hadde invitert, sier han.

I høst var det en stor debatt da Studentersamfunnet i Trondheim avholdt et møte med Lysglimt Johansen. Da sa en NTNU-student til Adresseavisen at Lysglimt sprer rasisme og jødehat, og håpet av Samfundet i Trondheim ville trekke invitasjonen. Lysglimt avviste da alle påstander om rasisme og antisemittisme.

– Invitasjon sendt litt kjapt

Sara Gagné Knudsen, avtroppende debattleder i Samfunnet, opplyser om at det var hun som tok beslutningen om å trekke invitasjonen i samråd med debattkomiteen. Det beslutningen tok hun med bakgrunn i debattens kvalitet, forklarer hun.

– Hvorfor tok dere ikke det valget før dere sendte ut invitasjonen?

Redaksjonsgruppene har en stor grad av selvstendighet i arbeidet med å lage debattarrangementer. De som stod ansvarlig var ikke klar over at motstanden var så stor, og invitasjonen ble dermed sendt ut for kjapt, svarer hun, og legger til:

– Slikt skal ikke forekomme, og vi mener at det alltid er beklagelig å måtte trekke en invitasjon, uavhengig av hvem som i utgangspunktet har blitt spurt. Vi skal jobbe med interne retningslinjer i forbindelse med kontroversielle innledere for å unngå slike situasjoner i fremtiden.

Lysglimt har flere ganger vært gjenstand for sterk kritikk, blant annet i fjor høst da Dagbladet kunne melde at han hadde lagt ut flere videoer hvor han sa han var forbannet på «ondskapen som vil ødelegge landet vårt». Han nevnte blant annet masseinnvandring og «negernes gangster rap-kultur» sin påvirkning på ungdom.

– Studentene trenger meg

Gagné Knudsen i Samfunnet forklarer videre at da redaksjonsgruppen bestemte seg for å invitere Hans Jørgen Lysglimt Johansen, møtte de motstand internt i organisasjonen. Motstanden omhandlet Lysglimts retorikk.

Lysglimt Johansen mener på sin side at fjerningen av invitasjonen viser at studentene trenger å høre hva han har å si.

– Dette er dypt tragisk. Studentene har godt av å bli utfordret, provosert og litt krenket. Det er en del av det å være student og å få en utdannelse, sier han.

– Debattkomiteen tok en helhetlig vurdering der vi kom frem til at det fantes andre personer i toppsjiktet i de mindre partiene som passet bedre inn i panelet til akkurat dette arrangementet. Vi tok en demokratisk votering innad der en stor majoritet ønsket å trekke invitasjonen, forklarer Gagné Knudsen.

Partileder Lysglimt Johansen forteller videre at han hadde sett frem til å dra til Bergen og delta under debatten.

– Jeg håper virkelig at de snur og lar meg få være med i panelet. Jeg har uansett bestemt meg for å være i Bergen. Hvis jeg ikke får være med på debatten så stiller jeg opp i publikum, sier han.

Powered by Labrador CMS