Se opp for kunstbransjens fremtidige haier
Fredag kveld inntok den unge kunstnergruppen Welhaven Kollektiv Landmark. Resultatet var rungende jubel.
Med veggene dekket med kunstverk og Welhaven Kollektiv sin gule appelsinlogo på storskjerm, fyller begeistrede gjester rommet på Landmark. Så, allerede etter første låt fra Simen Walle bekrefter sangeren stemningen med en kort kommentar i mikrofonen:
– Det blir en fin kveld dette her, altså!
Omgitt av malte og tegnede verk serverer musikerne alt fra triste melodiske vers, til groovy jazz, videre til trompet-harmonier og rockerefreng. Etter kort rigging overtar DJ-ene og fullfører fredagskvelden.
Sildestim av kunstnere
Ole Martin Aasmul (25), Edvard Nordbø (26) og Mathias Haukjem (26) forteller at konseptet bak Welhaven Kollektiv er noe de har snakket om lenge. Navnet er inspirert fra da de bodde sammen i Welhavens gate på Møhlenpris.
Kollektivet er en tverrfaglig kunstnergruppe som samarbeider om kreative prosjekter og støtter hverandre, selv om alle jobber individuelt, forteller Aasmul. Nordbø omtaler kollektivet som en slags sildestim i det åpne havet, som står sammen i formasjon.
– Vi skal gå fra sild til hai i fremtiden. Vi skal bli en haistim. De første høykulturelle arbeiderklasse-haiene som opererer i flokk, slår Aasmul fast.
Haukjem forklarer at de ønsker å utfordre det etablerte, og at kollektivet sin intensjon er å løfte fram kunstnere som tør å teste grenser.
Fredag kveld arrangerer Welhaven Kollektiv et tettpakket opplegg med en lang liste kunstnere på programmet, i Landmark sine lokaler.
– Det står jo Bergen Kunsthall over inngangsdørene. Å innta et sånt establishment gir oss muligheten til å åpne dørene enda mer ved å blande kunstformer.
Arrangementet drives av at medlemmene i kollektivet fordeler de nødvendige arbeidsoppgavene mellom seg. De deltar alle frivillig i arbeidet med det felles prosjektet. Haukjem poengterer at å realisere planene er en oppnåelse i seg selv.
– Det er kult at vi klarer å lage et sånt arrangement, og ikke bare snakke om det, sier Haukjem.
Fullt lokale med begeistret publikum
Folket på Landmark fredag kveld blir stadig mer feststemte. Selv om det er tydelig at kunstnerne tar arbeidet sitt seriøst, tar de ikke seg selv så høytidelig. Dette er artisten Joe’s Truly sin intro til andre sang:
– Nå skal jeg synge nok en sang om sex.
På scenen står kun nykommere i kollektivet. Applausen blir høyere for hver sang som fremføres, og det folkefulle rommet kan ikke gjøre annet enn å danse.
Jentene i bandet Vepsestikk fullfører konsertrekken med bidrag av visuell kunst på storskjermen bak seg. Jubelen høres helt ut til Festplassen.
Et kunstprosjekt å organisere kvelden
På tross av at Welhaven Kollektiv ble etablert så nylig som i 2021 og at medlemmene er unge selvstendig næringsdrivende, inviterer de publikummet på fredag kveld inn i en multikunstnerisk verden av høy kvalitet.
Edvard Nordbø forteller at for gruppen som består av mer kreativt enn administrativt anlagte folk, har organiseringen av arrangementet vært et kunstverk i seg selv denne kvelden.
Programmet er nøye sammensatt: Tre korte konserter på rad er adskilt av minglepauser som gir mulighet for observasjon av verkene på veggene, drikkepåfyll og prat. Stålsikkert ledes vi gjennom kvelden ved hjelp av konferansieren og slagene på gongen hans. Etter at artist-seansen er overstått, og publikum er i ekstase, går kvelden over til DJ-fest.
Det er ikke tvil om at veien videre ser lys ut for Welhaven Kollektiv – Bergens fremadstormende haier.