Sexspalten

Dette må du vite om kjønnssykdommer

Hoppet du til køys uten gummi i fadderuka? Da er det tid for å teste seg.

GJENKJENNBART?: Her er det du trenger å vite. Illustrasjon:
Publisert Sist oppdatert

Fadderuken er et bare et minne, men konsekvensene er stadig relevante. Forhåpentligvis har du fått nye bekjentskaper, kanskje både med og uten klær. Om du gjorde sistnevnte, er det nå på tide å teste seg! 

Forrige skoleår var byen full av gonorésmitte, og det ser ikke ut som det har gitt seg. Her er det du trenger å vite for å komme deg gjennom det neste studieåret på diggest mulig vis. 

Kjønnssykdommer, eller seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) på medisinspråk, er sykdommer med smittevei gjennom sex. Å smitte gjennom sex kan bety mye forskjellig. Det inkluderer både penetrering, oralsex, deling av sexleketøy og for noen sykdommer også bare hud mot hud. 

Har du hatt ubeskyttet sex, altså uten prevensjon som beskytter mot SOI, står du i faresonen for å ha fått en kjønnssykdom. Du kan ikke få en kjønnssykdom uten at den du ligger med allerede har den, og tester du deg regelmessig vet du dermed ganske tidlig hvem som har gitt deg en kjønnssykdom. 

De vanligste SOI i Norge er klamydia, Herpes og HPV (humant papillomavirus). Norge er faktisk i europatoppen i klamydiasmitte. Man tror at noe av årsaken er at vi er for dårlige til å teste oss og bruke kondom. 

Illustrasjon: Silje Ratcharanarin Khuanroodee

Klamydia er en bakterie som kan gi infeksjon i underlivet. Ganske mange vil ikke ha symptomer til å begynne med, og sykdommen kan dermed lett oversees før man smitter andre. Får du symptomer, kan det komme som utflod fra penis, endret utflod fra skjeden, smerter i pung og mage, og svie ved tissing. Siden klamydia er en bakterie, er det heldigvis greit å behandle med en ukes antibiotikakur.

Om klamydia ikke blir behandlet kan det resultere i en bekkeninfeksjon eller betennelse i bitestiklene og testiklene. Dette kan føre til redusert fertilitet, altså sjansen for å bli gravid. Med andre ord, har du hatt ubeskyttet sex – test deg! 

Å slurve med testing og behandling med antibiotika kan gjøre at bakterier som vi nå kan behandle, blir resistente mot behandlingen. Gonoré har nå i store deler av Europa blitt resistent mot de vanligste typene antibiotika. Den enkleste måten å forhindre dette på, er å teste seg ofte, få rask og riktig antibiotikabehandling, og viktigst: ikke ligge med andre under behandling!

Å teste seg er heldigvis enkelt og greit i Norge. Klamydia er sammen med flere andre seksuelt overførbare infeksjoner definert i smittevernloven som allmenn smittefarlig sykdom. Dette betyr at staten dekker utgifter når det kommer til testing og behandling (antibiotikakuren er helt gratis). Det betyr også at det er meldeplikt dersom du får påvist sykdommen. Desto hyppigere du tester deg ved partnerbytter, desto kortere blir listen over folk du må kontakte!

Herpes og HPV er begge virus, og kan ikke behandles med antibiotika. Flertallet av den norske befolkning er smittet med herpes, og kan dermed få utslett en eller flere ganger i løpet av livet. Noen får det oftere og er sterkt plaget, mens andre får det aldri. 

Illustrasjon: Silje Ratcharanarin Khuanroodee
Illustrasjon: Silje Ratcharanarin Khuanroodee

HPV er viruset som kan øke risiko for livmorshalskreft, og derfor får alle tilbud om vaksine på barneskolen. Vaksinen beskytter mot flere varianter av HPV-viruset, og hovedsakelig de som er kjent for å være årsak til livmorhalskreft, i tillegg til noen typer kreft i rumpa, penis og hals. Andre typer HPV-virus gir kjønnsvorter, men det er ikke de samme typene som kan gi kreft. Kjønnsvorter går over av seg selv, men kan også behandles.

Men hvor ofte og når skal du egentlig teste deg? 

To uker etter du har hatt ubeskyttet samleie kan du stole på at testen gir rett svar. Da rekker du å fange opp smitten og få behandling til neste gang du skal hoppe til sengs med noen.

Som student i Bergen er det flere steder du kan teste deg for SOI. Har du fastlege i byen kan du dra dit, det er gratis så lenge du kun skal teste deg for SOI. Alle helsestasjoner i Bergen har nå utvidet til å ta imot alle opp til 26 år! Er det lang kø i Møllendalsveien, kan det kanskje lønne seg å ta turen til en av de tre andre stasjonene. Andre alternativer er SOI-poliklinikken på Haukeland eller å få tilsendt en test hjem i posten via Bergen kommune. 

Husk at selv om ikke alle får symptomer, er det viktig å teste seg. Det vanligste symptomer er jo ingenting! Kanskje det har gått over to uker siden du møtte noen i fadderuka nå?

Smask og dask, 
Magnus & Marie 

Powered by Labrador CMS