– Skulle ønske jeg aldri studerte
Bergensbandet Razika har kombinert studio- og turnélivet med studenttilværelsen. Om dette var en god idé eller ikke, er bandmedlemmene uenige om.
– Jeg skulle ønske jeg aldri hadde studert, sier trommis i det kjente bergensbandet Razika, Embla Karidotter. Hun har studert kunsthistorie i Bergen.
Karidotter forteller at hun har 200 000 kroner i lån for et fag hun ikke kommer til å få bruk for.
– Det kan være tøft å få kabalen til å gå opp til tider, sier gitarist og vokalist Maria Råkil. Men hun er i motsetning til Karidotter veldig fornøyd med å ha studert i tillegg til å spille i bandet.
Etter selv å ha sjonglert konserter, deltidsjobber og pensumbøker i flere år, er det flere ting bandmedlemmene mener kan forbedres på studieplanet.
– Studielånet har ikke økt i takt med resten av økonomien, så man burde få mer i stipend og lån. Det er også absurd at det er så mye obligatorisk, voksne folk må kunne ta ansvar for egen læring, mener Karidotter.
Råkil er uenig: – Jeg liker at det er mye som er obligatorisk, sier hun.
– Men universitetet kan bli mer fleksible når det gjelder fravær, mener Marie Amdam på vokal, gitar og synth.
Samtidig har de noen klare tips til de som vurderer å drive som musikere ved siden av studiene.
– Gå i dialog med administrasjonen på skolen med en gang for å få fleksibilitet til reising, anbefaler Råkil.
– Bruk studietiden for det den er verdt, vær frampå og ta sjansene som dukker opp, er Amdams visdomsord.
Razika-maskineriet har stoppet opp
Razika har nylig annonsert at de legger ned bandet etter 13 år, fire album og flere spellemann-nominasjoner.
– Dette er en pause på ubestemt tid, forklarer Amdam.
30. november 2018 ga bandet ut albumet «Sånn Kjennes Verden Ut».
– På de tre første platene gikk Razika-maskineriet av seg selv. Vi ville gjøre noe annerledes på denne platen, vi hadde behov for utvikling, sier Råkil.
Publikum var helt nydelig, de sang med på alt!
Albumet var tøft å produsere, og bandet ble slitne av prosessen, forteller de. Amdam forklarer at de nå er redd det hadde blitt like tungt om de skulle laget enda et album, og at resultatet ikke hadde blitt bra.
– Vi er megafornøyd med denne platen. Vi vil ha mulighet til å finne på andre ting nå, det er ikke mer dramatisk enn det, sier hun.
Nylig spilte de det nye albumet live for første gang, i Oslo og i hjembyen Bergen.
– Vi har levd i en bunkers i et halvt år, og så var det rett til Rockefeller og Verftet, forteller Amdam.
Bassist og vokalist Marie Moe forteller at hun aldri har vært så nervøs før en konsert tidligere.
– Jeg ble sentimental. Publikum var helt nydelig, de sang med på alt! Det var så mye kjærlighet.
«Vondt i hjertet» på ekte
Barndomsvenninnene ønsker å bli husket som «det fete feministbandet Razika». – Vi har aldri følt behov for å spille på sex, det burde være godt nok å være flinke musikere, mener Amdam.
– Er det ett band som har frontet det, så er det oss, sier Råkil.
– Vi har forandret premissene for å være kvinnelig musiker, og nå vil vi at det skal komme nye jenter og ta over, sier Amdam.
Razika får stadig høre hvordan musikken deres har hjulpet andre. Flere sier at de har klart å komme over kjærlighetssorg, eller bryte ut av forhold på grunn av dem. Det er riktignok én historie som skiller seg fra resten.
– Det kom bort en fyr som sa at sangen «Vondt i hjertet» hadde betydd utrolig mye for ham. Grunnen til dette var at han akkurat hadde fått pacemaker i hjertet sitt, så han hadde bokstavelig talt utrolig vondt i hjertet, forteller Karidotter.
– Det er så mange som tror at «Vondt i hjertet» handler om de, sier hun. Trommisen sier at hun synes det hadde vært morsomt å slippe et album hvor låtene bare hadde guttenavn som titler. – Da hadde vi vært verdens ondeste band, sier hun og ler.
Underviser i musikk
Razika skal spille mange konserter i 2019, før de legger ned bandet på ubestemt tid.
Etter det skal de jobbe, fullføre master, og fortsette å undervise i musikk, forteller medlemmene. Flere av dem jobber nemlig med å undervise unge jenter i musikk, gjennom Akks, bandskolen og Loud-jentenes bandleir.
– Vi underviser i både instrument og låtskriving, forteller Moe.
Razikas bandmedlemmer har troen på at vi vil se mange kvinnelige band i framtiden. Det forutsetter blant annet at soloartister må bli flinkere til å få flere jenter inn i bandene sine, mener de.