– Standup er kanskje den humorformen med størst fallhøyde
Da komiker Tonje Holm Sandnes studerte i Bergen, drev hun med standup. I dag er det ikke mange som henne i byen. Hun tror jenter må lære seg å gi litt mer faen.
Tonje Holm Sandnes er en av kvinnene som tidligere har prøvd seg som standupkomiker i løpet av sin studenttid i Bergen. I dag er hun aktuell med NRK-programmet «Satiriks på ekte».
– Standup er kanskje den humorformen med størst fallhøyde. Den eneste oppgaven man har er å få folk til å le, og bekreftelsen på om du er morsom kommer umiddelbart. Skal man bli god i det, må man elske det og gjøre det mye. Mengdetrening er det som gjelder, og en dårlig opptreden er det man lærer mest av, forteller hun.
Trenger ikke flere unge hvite menn
– Jeg ønsker virkelig at flere kvinner skal tørre å prøve standup. Vi trenger ikke flere unge hvite menn i underholdningsbransjen! Vi trenger kvinner. Bruk studietiden på å drive med humor i den formen du ønsker, så får vi på sikt en mye bedre kjønnsbalanse i hele bransjen og ikke minst bedre underholdning til folket. Både på TV, scene og radio, sier Holm Sandnes.
– Jenter er nok mer selvkritiske og har mer selvinnsikt enn menn. Noen menn kan gå på scenen uten at folk ler noe særlig og likevel føle de har gjort det bra. Kanskje vi jenter må lære å gi litt mer faen, legger hun til.
Sandnes forteller at hun har opplevd ulemper ved å være kvinne og drive med standup.
– Står man på klubbscenen som den eneste kvinnen, er det lett å føle at man representerer alle kvinner. Den problemstillingen har ikke menn. Samtidig har man en fordel fordi det ikke er like mange av oss, og derfor er man ofte mer ettertraktet dersom man først gjør det bra.
Ønsker større mangfold
– Jeg tror vi går glipp av flere gode talenter der ute fordi mange er redde for å prøve seg, sier Christoffer Schjelderup.
Han er en av to grunnleggere av Standup Bergen som startet opp på Kvarteret i 2005, men som i dag har show på Ricks.
Schjelderup mener at de allerede har et ganske stort spekter av komikere i ulike aldre og typer mennesker, men forteller også at flertallet av dem er hvite menn.
– Vi ønsker et større mangfold slik at flere kan komme på show og relatere seg til komikerne. Dette har de blant annet fått til i Oslo, og Bergen har potensial til å gjøre det samme.
– Jentene som har prøvd standup har ikke fortsatt
I dag holder Schjelderup kurs en gang i halvåret, hvor flesteparten av de nye komikerne blir rekruttert.
– Vi har flere områder der nye kan prøve seg. Konseptet «Humorlaboratoriet» på Vaskeriet tilbyr åpen scene der de som vil kan stå. Det har hendt at unge jenter har prøvd seg, men de har dessverre ikke fortsatt med det, forteller komikeren.
Andreas Bach var en av dem som selv fikk lyst til å stå på scenen etter å ha dratt på show på Ricks.
– Det kan være veldig brutalt på scenen, så det krever en del guts, forteller han.
Schjelderup bemerker at grunnen til at Standup Bergen har få kvinnelige unge komikere, kan være nettopp dette.
– Det er farlig å generalisere for mye, men menn har en tendens til å besitte lavere terskel for å tørre, mens kvinner ofte vil være sikre på at de virkelig er gode, sier han.
Ønsker ikke homogenitet
– Jeg er bekymret for at Standup-miljøet skal bli ensformet og homogent, forteller Jørgen Haugvaldstad.
Han er student og har drevet med Standup siden 2013.
– Vi ønsker blant annet flere jenter og folk med ulike minoritetsbakgrunner i Standup Bergen. Mangfold er ekstremt viktig. Noe av poenget med standup er at man får høre historier fra forskjellige perspektiver.
Haugvaldstad sammenlikner Standup Bergen med improkurset på Kvarteret og forteller at det er en langt mer jevn kjønnsratio der.
– Det er mange fantastisk flinke i impro-verdenen som hadde blitt bedre komikere av å prøve seg på stand up, og motsatt. Jeg har lyst til at alle som har lyst skal prøve seg. Vi blir alle bedre med et stort, aktivt miljø som har mange perspektiver.
- Lovsamlingens siste dager er talte. Nå blir den digital.
- «El Económico» er avlyst. NHH får beholde plassen i fjerde divisjon.