Streiker og demonstrerer på vegne av UiB-studentene
Men ved NHH, HVL og BI vil de foreløpig ikke bli med.
– Historiens største generasjonssvik!
Det er slik Vegard Fosso Smievoll, medlem av Venstrealliansen, beskriver klimakrisen verden står overfor i dag til Studvest. Tidligere i år krevde Smievoll at Studentparlamentet ved UiB skulle stille seg bak skolestreik og demonstrasjon for klima, som finner sted på Torgallmenningen torsdag 14. mars.
– Klimastreikene handler om at klimakamp er generasjonskamp. Det politikerne holder på med nå er å ødelegge mulighetene vi har til å leve på en klode med relativt stabilt klima, sier Smievoll.
Les også: Ida (21) valgte bort studiene for å bli gründer
Et slag for fremtiden
Streik og demonstrasjon for klima er et arrangement opprettet av Klimaopprøret i Bergen, men opprør for klima ser man over hele verden i disse dager. Flere frivillige organisasjoner og politiske parti har også valgt å stille seg bak. Ved å demonstrere ønsker de å vise til politikerne at den unge generasjonen ikke godtar «tafatt klimapolitikk» og at «fremtiden blir stjålet fra dem». Det skriver de i sitt Facebook-arrangement.
— Studentparlamentet ved UiB representerer 17.000 unge mennesker, og det er jo vi som skal arve kloden. Per i dag har jo ikke elever eller studenter den makten man trenger for å endre dette. Da handler det om å sende et signal til politikerne om at de må gjøre alt de kan for at vi skal få en levelig klode når vi blir voksne, sier Smievoll.
Han legger mye vekt på hvor viktig han syns det er å være synlige overfor politikerne ved å delta i demonstrasjoner. Håpet er at klimademonstrasjoner verden over kan sende et signal til politikere at de unge krever at de handler før det er for sent.
Oppfordrer til å delta
Studentparlamentet ved UiB har valgt å stille seg bak streik og demonstrasjon for klima, og er med som arrangør for arrangementet. Nestleder Eira Vilde Martinsen Garrido syns det er en viktig sak å fremme, og begrunner støtten opp mot demonstrasjonen ved at Studentparlamentet har politikk som retter seg mot bærekraft og det å være et grønt universitet.
— En slik demonstrasjon har en veldig klar tale. Demonstrasjonen er jo også til en viss grad både ideologisk og svært politisk. Vi støtter jo oppom demonstrasjonen og oppfordrer studenter til å delta dersom de vil, sier Garrido.
Syns dere i Studentparlamentet det er representativt for UiBs studentmasse å stille seg bak en slik demonstrasjon med tanke på de kravene den stiller?
— Vi er jo valgt for å representere studentene ved UiB. Så når Studentparlamentet velger å vedta en resolusjon, så vil jo det si at flertallet av studentparlamentet vil at dette skal være gjeldende politikk. Det er vanskelig å ta stilling til en forespørsel om å støtte oppom en slik demonstrasjon. Det gjelder mange studenter og er derfor vanskelig å avgjøre om det er representativt eller ikke. Studentmassen ser veldig ulikt på ting, men jeg håper da at vi ikke tråkker på noens tær i den forstand, svarer Garrido.
Alene om å støtte klimastreik
Det er kun Studentparlamentet ved UIB av parlament og ledelser ved utdanningsinstitusjoner i Bergen som har valgt å stille seg bak demonstrasjonen. Studenttinget ved HVL har vedtatt å dele arrangementet på sin Facebook-side og støtter initiativet for en mer miljøvennlig klode, men budskapet på parolene gjør at de ikke ønsker å gå inn som medarrangør.
Kjernestyret ved NHH har ikke tatt stilling til hvordan de skal forholde seg til demonstrasjonen enda, men ser alvorlig på klimautfordringene:
— NHHS tar de globale klimautfordringene på størst mulig alvor, og ønsker å handle deretter, skriver Kasper Lie Asdal, leder av Kjernestyret, i en e-post.
BIS ved Handelshøyskolen BI hadde ikke hørt om demonstrasjonen, men skriver per e-post at de selvsagt støtter den, og syns det er flott at slike tiltak blir iverksatt.
- Les også:Ett spørsmål endret klimaambisjonene til UiB
- Les også: Millioner av kroner og få stemmer. Dette koster studentdemokratiene