Nyhet
Strømmen har aldri vært dyrere – slik sparer du mest mulig
Strømavtalen og når man bruker mest strøm kan utgjøre store forskjeller på strømregningen.
Tirsdag 14. september var den dyreste strømdagen i et år som allerede har sett uvanlig høye strømpriser.
Tirsdagens strømrekord er hentet fra kraftbørsen Nord Pool. Det er ikke uvanlig at strømprisene varierer fra dag til dag, men Nord Pool viser derimot at tirsdagens rekordpris ikke bare er et tilfeldig oppsving i en ellers normal periode.
Tall om norske strømpriser tilbake til 2004 viser at sommeren og høstens strøm aldri har vært dyrere.
Hvorfor er strømmen så dyr?
Ulf Møller er næringspolitisk rådgiver for Energi Norge, en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, som representerer selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge.
Han forteller at flere faktorer gjør at strømprisene er på vei oppover.
Møller viser til en artikkel fra Energi Norge som forklarer de usedvanlig høye prisene. Det er i all hovedsak tre underliggende faktorer som trekkes frem:
Sammen sørger disse variablene for at studenter i Bergen nå betaler dyrt for klesvasken og panelovnene sine.
- Høyere forbruk enn normalt. Vintersesongen 2020/2021 var kaldere enn normalt og resulterte i at landet brukte mer strøm på oppvarming enn tidligere år.
- Fattige vannmagasin. Mangel på nedbør har gjort at flere av Norges vannkraftverk har betydelig redusert strømproduksjon.
- Europeisk trend. Økende avgifter på kull- og gassforbrenning og en dobling av CO₂ prisen det siste året har gjort at strømprisene er skyhøye ellers på kontinentet og i Storbritannia. Ettersom Norge er en del av det større europeiske markedet påvirker dette også strømprisene i Norge
Hvordan kan studenter redusere strømregningen?
Hvilke tiltak man gjør har stor utslagskraft for hvor høy strømregning man sitter igjen med på slutten av måneden. Nøkkelen til billigere strøm ligger trolig i strømavtalen din.
Aller først peker Møller på det mest åpenbare rådet.
– Det viktigste man kan gjør hvis prisene fortsetter å være høye, er å reduser forbruket, sier han.
Mange studenter har strømavtaler hvor man betaler ut ifra strømmens gjennomsnittspris for hver dag i en gitt måned. En slik avtale kalles spotpris eller innkjøpspris. For studenter med denne strømavtalen er regnestykket enkelt; bruker man mindre strøm betaler man en billigere strømregning.
Timespotavtale
Møller legger til at de med timespotavtaler kan være enda mer strategiske i forhold til strømforbruk.
– Bruk strøm i perioder hvor prisene er lave. Prisen for strøm er ikke den samme gjennom en hel dag, den varierer.
Ifølge Nord Pools data er strømmen normalt sett dyrest på morgenen og utover ettermiddagen. Den billigste strømmen får man derfor midt på dagen og gjennom natten.
De med timespotavtale kan spare mye på å gjøre seg bevisst på dette. Mens en spotavtale gjør at man betaler gjennomsnittsprisen for en dag, vil en timespotavtale la deg betale for hva strømmen koster akkurat i det du bruker den.
Grafen fra Nord Pool viser at de med timespotavtale betaler nærmere 30 prosent mer for strømmen på ettermiddagen i forhold til midt på dagen.
Er man en natteravner eller foretrekker å se forelesning fra senga, kan man – med en timespotavtale – betale betydelig mindre ved å ta klesvasken på natten eller midt på dagen.
Fastprisavtale
Til slutt viser Møller til fastprisavtalen, som er den enkleste og lureste strømavtalen for mange studenter.
– Generelt kan det være lurt for studenter å velge fastprisavtale, som gir forutsigbar pris, sier han.
De studentene som allerede har tegnet fastprisavtale unngikk nemlig å betale mer for strømmen på «rekord-tirsdagen». Med en fastprisavtale betaler man det samme hver måned, uavhengig av svingninger i strømmarkedet.
Den aller beste fastprisavtalen får man i perioder hvor strømmen er billig.
– Er prisene høye nå, er det ikke sikkert at dette er et godt tidspunkt å tegne fastprisavtale, forklarer Møller
Om strømprisen demper seg utover høsten, er det mange studenter som kan tjene på å tegne en fastprisavtale. Da kan de unngå flere sjokk i studentbudsjettet.
– Det kan være lurt at det er noe studentene tenker på om høsten når og hvis prisene er mer “normale”, sier Møller.
Møller legger vekt på at strømavtalen kan ha mye å si for strømregningen. Ulike avtaler passer forskjellige mennesker, men Møller mener studenter potensielt vil kunne nyte billigere strøm ved å undersøke hvilken avtale som passer dem best.
- Les også: Drop-in vaksinering på Studentsenteret
- Les også: Biologistundenter arrangerer klimauke