Nyhet

Studentledere vil at studenter må søke for å slippe utveksling

– Man skal ha gode grunner for å ikke dra, og vi vil gjøre utveksling til en viktig del av utdanningen, sier SP-UiB-leder Nikolai Klæboe.

VIL BLI HJEMME. To av tre studenter svarer at de ikke vil reise på utveksling, viser studentundersøkelsen Eurostudent. ARKIVFOTO: STUDVEST.
Publisert Sist oppdatert

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) uttalte nylig til Khrono at hun vil vurdere å gjøre utveksling obligatorisk for studenter ved universiteter og høyskoler.

21,4 prosent av norske studenter har planer om å dra på utveksling til utlandet i løpet av sitt nåværende studium, mens 65,7 prosent sier de ikke har planer om utveksling, viser den europeiske studentundersøkelsen Eurostudent.

– Utveksling er viktig av så mange grunner. Internasjonalt samarbeid er en forutsetning for kvalitetsutvikling, og vi vet at arbeidslivet trenger den kompetansen man får ved studieopphold utenlands. Det handler ikke nødvendigvis kun om det faglige, men også den kompetansen man får ved å bo i et annet land, studere på et annet språk og møte andre kulturer, forteller Nybø til Khrono.

Vil åpne opp for fritak fra utveksling

Mange av dem som velger å ikke dra på utveksling trekker fram frykten for å miste jobben de har hjemme som en viktig grunn til at de ikke reiser.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). ARKIVFOTO: ADRIAN GRINDBAKKEN.

Til Khrono sier Nybø at det kan virke som at studentene virker hjemmekjære.

– Tallene på hva som oppleves som utfordringer er viktige, men vi må nok gå litt i oss selv også. Er det kanskje slik at norske studenter er litt hjemmekjære? Vi har det stort sett trygt og godt, og det kan virke enkelt å bare fortsette med det samme, sier ministeren.

I etterkant av intervjuet Iselin Nybø gjorde med Khrono har hun skrevet et leserinnlegg i avisen. Der tar hun til orde for at ingen studenter skal tvinges til å dra på utveksling.

Hun skriver i stedet om en mulig ordning der utveksling er en del av studieprogrammet, men at studenter som ikke ønsker det kan velge det vekk.

– Ikke for alle

En slik ordning får støtte fra lederen i Studentparlamentet ved UiB, Nikolai Klæboe (SD).

– Det høres veldig spennende ut. Utveksling er en positiv greie, og en viktig del av utdanning når det kommer til det å vokse som menneske, ha kulturutveksling og når det kommer til språk.

Han mener også at det er viktig at studentene har muligheten til å si nei til utveksling.

– Det er klart man må ha en fleksibel ordning, utveksling passer ikke for alle, sier han.

Nikolai Klæboe (SD), leder for SP-UiB. ARKIVFOTO: Julie Helene Günther
Vil endre mentaliteten

Klæboe mener høyere utdanning fremdeles skal være tilgjengelig for alle i Norge, og at obligatorisk utveksling dermed blir urimelig.

– Men man skal ha gode grunner for å ikke dra, og vi vil gjøre utveksling til en viktig del av utdanningen, forteller han.

Studenttingsleder ved Høgskulen på Vestlandet, Bjørn Olav Østeby, er langt på vei enig med Klæboe.

– Vi mener at alle utdanninger som har tre år eller mer skal ha et semester utveksling i utdanningsplanen. Sånn sett støtter vi Nybø, og er positive. Men vi mener studenter skal kunne innvilges fritak når det er god grunn til det, sier Østeby.

Han sier Studenttinget ønsker å endre mentaliteten og gjøre utveksling til en naturlig del av utdanningen. Istedenfor å søke om utveksling, kan man heller søke om å ikke dra på utveksling.

Powered by Labrador CMS