Teatervitenskap trues av nedleggelse
Universitetet i Bergen (UiB) er det eneste stedet å studere teatervitenskap i Norge. Nå står studiet i fare for å legges ned.
I bemanningsplanen for Det humanistiske fakultet (HF) for 2023-25, foreslår ledelsen ved HF at to vitenskapelige stillinger i faget fjernes, og at de heller ikke skal fylle en stilling som allerede står ledig.
– Det er en passiv nedleggelse av teatervitenskap, sier masterstudent og nestleder i fagutvalget, Sander Jensen Schipper.
Forslaget skulle etter planen vedtas ved et fakultetsmøte 21. mars. Etter mobilisering i hele kultursektoren, og ifølge Khrono etter ønske fra blant andre rektor Margareth Hagen, er avgjørelsen utsatt til 9. mai.
I skrivende stund er det over 1900 personer som har skrevet under på et opprop for å beholde studiet, i tillegg til rundt 20 skriftlige støtteerklæringer fra hele Norge.
Det var Khrono som omtalte saken først.
Eneste tilbudet i Norge
Etter at teatervitenskap ved Universitetet i Oslo ble lagt ned i 2012, er UiB det eneste stedet i landet som tilbyr studieprogrammet.
– Argumentasjonen da de la det ned i Oslo, var at vi har det i Bergen, sier Shipper.
Han trekker frem at teater er en viktig del av norsk kulturarv, og at teaterhistorie «ikke er allmennkunnskap, men nødvendig spisskunnskap».
– Man trenger ikke mange teatervitere, men man trenger absolutt teatervitere, konkluderer han.
– Er det mer rettferdig at teatervitenskap skal få stå urørt, enn at andre studier må kutte?
– Jeg synes alle fag er viktige. Men jeg synes UiB har et ansvar til å bevare teatervitenskap, siden vi er det eneste klassisk teatervitenskaplige studiet i Norge.
Schipper er også kritisk til hele prosessen, spesielt at forslaget til vedtaket ble lagt frem kun fem dager før det skulle vedtas.
– De ringvirkningene det har på den korte fristen, synes jeg oppleves veldig som et overtramp. Og jeg opplever at vi blir marginalisert som fagfelt og som studenter.
Han legger til at kuttene ved teatervitenskap vil føre til en nedleggelse av faget, en konsekvens de større fagene ikke får, men understreker samtidig at teatervitenskap ikke fortjener å eksistere mer enn de andre studiene.
– Men når vi er de eneste som har det, kommer det til å være et stort tap for hele kulturnorge, det hadde vært skrekkelig synd. Norge har rett på å beholde et så rikt studium.
Svekker Bergen som kulturby
Byråd for kultur, frivillighet og inkludering, Eduardo «Doddo» Andersen (Ap), er en av mange som har engasjert seg i saken. Han skriver i en e-post til Studvest at teatervitenskap ved UiB er unikt i Norge.
– Spesielt samarbeid med det profesjonelle scenekunstfeltet er en viktig del av fagprofilen i teatervitenskap. Utdannelsen i teatervitenskap legger godt til rette for en yrkeskarriere i teater- og kulturlivet.
Han skriver videre at han er bekymret for at om stillingene blir fjernet, vil faget teatervitenskap også forsvinne fra Bergen.
– Det vil gjøre at Bergen svekkes som kulturby.
En annen som reagerer på forslaget, er fakultet- og læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet, Alexander Fredheim Pettersen.
– Et tap av dette særegne tilbudet vil være dramatisk for kulturbransjen på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Den massive støtten som har kommet fra fagmiljøet snakker for seg selv.
Videre sier han at arbeidsutvalget til Studentparlamentet har avtalt møte med både fagutvalget til teatervitenskap og Humanistisk Studentutvalg.
– Vi skal planlegge hvordan vi sammen skal jobbe for at HF-ledelsen snur i saken.
HF-dekan: – Utgiftene er større enn inntektene våre
Camilla Brautaset er dekan ved Det humanistiske fakultet. Hun understreker at dette er noe de gjør med tungt hjerte, og at de ikke har et ønske om å legge ned hverken studietilbud eller fagmiljøer.
– Men utgiftene våre er større enn inntektene våre. Det må vi ta konsekvensene av, noe som innebærer at vi er helt nødt til å kutte i utgiftene våre, skriver hun i en e-post til Studvest.
Fakultetet må nemlig spare flere millioner for å gå i økonomisk balanse.
– Da er nedbemanning måten vi kan gjøre det på, fordi utgiftene våre i all hovedsak går til lønninger. Vi vil unngå å si opp folk, men vi kan ikke alltid erstatte dem som går av med pensjon.
Videre skriver hun at vedtaket om bemanningsplanen er utsatt til mai, og at de er invitert til en dialog med universitetsledelsen for å se på de økonomiske rammene til fakultetet.
Både Fredheim fra Studentparlamentet og Schipper fra fagutvalget var kritiske til at forslaget til bemanningsplanen kom for tett opp mot møtet. Brautaset skriver at arbeidet med bemanningsplanen har vært kjent i lang tid, og at forslaget kun var en dag forsinket.
– Vi hadde mange store saker til fakultetsstyremøtet nå i mars og mange har jobbet dag og natt for å få de ferdige. Målet er alltid å sende ut papirene en god uke i forkant av et møte. Noen ganger kan det gå litt på overtid, og denne gangen ble vi en dag forsinket. Vi ser imidlertid at selv om vi har fulgt vanlig praksis, betyr det ikke at vi ikke kan gjøre ting på andre – og bedre – måter i fremtiden.
- LES OGSÅ: Kan klimakrisen reddes med livepodder?
- LES OGSÅ: Borealis er for deg som vil utfordre deg selv – og for kultureliten