Nyhet

Torkel (26) levde med angst da han var student i Bergen

– Du drikker fordi du er redd for å få anfall, men får angst fordi du drikker for mye.

ØNSKER ÅPENHET. Torkel Eikevik (26) føyer seg inn i statistikken over studenter som sitter med psykiske plager. Det skulle ta lang tid før han snakket om angsten.
Publisert Sist oppdatert

Torkel Eikevik (26) var 18 år gammel da han ringte hjem til foreldrene for å fortelle at kroppen ikke klarte mer. At hjertet kom til å svikte, der han satt på klassetur i Praha.

Det var ikke det som skjedde. Han fikk et angstanfall. Det skulle bli det første av mange.

– Det føles som at du holder på å dø. Fysisk og psykisk. Jeg trodde det var noe feil med hjertet mitt. Det var ingenting spesielt som trigget det. Jeg var litt stresset. Litt redd for å fly, så varte det plutselig i 12 timer, sier han.

I dag sitter Eikevik på Brød og Vin i Bergen sentrum, og tenker tilbake på tiden før angsten for angsten. Før han forsto hvordan han skulle takle det, og før han havnet på nasjonal TV. Da han begynte å studere.

– Blir møtt med alkohol

Da Eikevik flyttet til Bergen fra hjemstedet Dale i Sunnfjord, merket han fort at møtet med studentlivet la til rette for nye studievaner – men også uvaner.

– Det første du blir møtt med er alkohol, og veldig mye av det sosiale i studietiden er sentrert rundt det. Alkohol ble også etter hvert en måte for meg å drive med selvmedisinering mot angsten. Du drikker fordi du er redd for å få anfall, men får angst fordi du drikker for mye, forklarer han.

Etter hvert kunne alt brukes som en unnskyldning til å drikke. Angst og dårlige nyheter. Gode nyheter. Mye eller lite å gjøre. Det ble en vane.

Flere studenter sliter

Eikevik er ikke den eneste som har tydd mye til flasken i studietiden. 44 prosent av studentene i Norge viser risikofylt eller skadelig alkoholbruk, ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT). Samtidig mener 52 prosent av studentene at det drikkes for mye alkohol i studentmiljøet.

Undersøkelsen viser også at én av fire studenter sliter med alvorlige psykiske plager. Dette er en økning fra 2014, da en tilsvarende undersøkelse ble gjort. Den gang oppga én av fem at de slet med alvorlige psykiske problemer.

Resultatene kommer ikke som en overraskelse på 26-åringen, som selv har studert journalistikk ved Universitetet i Bergen. Eikevik tror årsakene til økningen er sammensatt.

– Det er veldig mange som kun beskriver hvordan de lykkes på sosiale mediene, og det er lett å føle seg mislykket om man sammenlikner seg med de andre. Det betyr ikke at jeg mener at flere skal syte på Snapchat og Instagram, men jeg tenker at mangfold skaper trygghet, sier Eikevik.

– Høyt press

Men det er ikke kun presset vi setter på oss selv, som er skyldig i oppgangen, mener han. Eikevik ser ned i ølglasset, og legger til:

– Det er klart, presset utenfra er også høyt. Studentenes hverdag har endret seg mye de siste årene, og de aller fleste kan ikke lenger leve på stipend uten å ha jobb ved siden av, slik den eldre garde kunne, mener han.

Eikevik etterlyser en bedre stipendordning, for å få bukt med økningen i andelen studenter som sliter.

– Å kombinere studier og jobb, i tillegg til alt det andre, er rett og slett ikke noe alle er kapable til å gjøre i tre-fire år.

Derfor burde studenter få høyere stipend, så de kan slippe å jobbe ved siden av studiene, mener Eikvevik.

Må åpne seg

Selv holdt Eikevik kortene tett til brystet lenge, og snakket ikke om angsten til så mange, før han nå er blitt aktuell gjennom andresesongen av NRK-programmet «Jeg mot meg», et program om psykisk helse.

Eikevik trekker forsiktig på smilebåndet, og sier:

– Når jeg først skulle si det til én person tenkte jeg: «Hvorfor ikke si det til hele Norge samtidig?» Jeg har lagt alle kortene på bordet. Filmet meg selv når jeg er full på byen, og mye annet dumt. Det har hjulpet. Ting er ikke perfekt, og det gjenstår fortsatt mye arbeid. Men det kommer seg.

Musikk og åpenhet

Bedringen kommer imidlertid ikke gratis. 

– Man må jobbe. Jeg har drevet med mengdetrening, som skal prøve å fremkalle angstfølelsen, slik at jeg kan kontrollere den. Hopper mange ganger opp og ned, hyperventilerer og sånt, forteller Eikevik.

I tillegg driver han med hip hop og rapmusikk, og har nylig sluppet singelen «Diazepam».

– Det vil jeg virkelig anbefale til andre som sliter. Snakk med noen som står deg nær, og finn en måte å kanalisere følelsene på. Uten musikken hadde jeg bare vært en halvslapp versjon av meg selv, tror Eikevik.

SLET MED ANGST. Nå går det bedre for Torkel Eikevik, som er åpen om angsten han slet med i studietiden.
Powered by Labrador CMS