Tror 17. mai-feiringen blir «spesiell»
Olav Straume i Mannskoret Arme Riddere håper spesielt at han får synge på sykehjem når nasjonaldagen kommer.
– Det vil nok føles litt rart å ikke delta i prosesjonen. Det pleier å være en morsom greie, men blir ikke noe av i år, sier Olav Straume.
Han er leder i Mannskoret Arme Riddere, som er ett av studentkorene som vanligvis deltar i toget.
Straume melder om et modifisert program som følge av situasjonen, men at koret fortsatt vil være å finne rundt omkring i Bergens gater.
– Vi starter med å synge her på Muséplassen klokken 7:00, som vi pleier, forteller han, og fortsetter:
– I samarbeid med 17. mai-komitéen og BA sin livestream skal vi ha noen pop-up-konserter rundt omkring.
Han vil likevel ikke ut med hvor, for å unngå at folk skal samle seg.
Annerledes feiring
– Jeg tror 17. mai i år blir annerledes, men aldeles strålende, sier forventningsfulle Oda Bjerkan. Hun sitter, på vegne av Studentersamfunnet i Bergen, i årets 17. mai-komité, som skal losje Bergen gjennom nasjonaldagen.
– Vi ønsker selvfølgelig ikke at studenter skal sitte alene på rommet sitt i kollektivet. Jeg anbefaler å holde på med de tingene man er mest glad i på 17. mai, bare i litt mindre skala. For eksempel kan man ha champagnefrokost, men vær heller en liten gjeng og hold avstand.
Den samme stemningen
I tillegg til å gjøre de tingene man er glad i, anbefaler Bjerkan å holde seg nærmest hjemme.
– Man bør helst være der en bor, på gatehjørnet, i stua eller i nærområdet, sier hun.
Bjerkan forteller at komiteen har lagt opp til at det skal være mulig å befinne seg i nærområdet og fortsatt komme i 17. mai-stemning.
– Det blir den samme stemningen, men ikke nødvendigvis på Torgallmenningen eller Bryggen. Vi håper å bringe 17. mai hjem til folk. Akkurat nå jobber vi på spreng for å få til en ny form for folkefest. Vi skal selvfølgelig feire fred, frihet og demokrati, men på en litt annen måte i år.
Digital nasjonaldag
Med dette mener Bjerkan at alle arrangementer som samler mange folk i byen vil utgå på grunn av hensyn til koronasmitte. De vil bli erstattet av arrangementer på hemmelige tidspunkter og steder slik at man unngår de største folkemengdene. Dette vil gjøre det mulig å nyte buekorpset fra balkongen istedenfor i byen.
I tillegg til alt som skjer utenfor stuen, anbefaler Bjerkan å skru på storskjermen innendørs.
– Det kommer til å bli masse livesendinger, taler, studentkor, tilbakeblikk og stemningsbilder. Klokken 13 vil det være nasjonalsang over hele Norge. Her er det mye 17. mai-stemning å hente, tipser hun.
Håper på sykehjemsbesøk
Arme Riddere-leder Straume håper på sin side at koret får mulighet til å gjennomføre en annen del av sitt vanlige nasjonaldagsopplegg:
– Det å synge på sykehjem er alltid fine øyeblikk. Der er det folk som ikke husker sitt eget navn, men som kan teksten på Nystemten.
- Disse vil jobbe for et bedre psykologtilbud
- Usikker på hvilken støtte du har krav på? Sjekk vår oversikt!
FORSIDEFOTO: Toril Sunde Apelthun