Nyhet
UiB med ny møteplass for studenter med innovative ideer
I UiBs nye «innovasjonshub» kan studenter møtes for å drøfte og videreutvikle gründerideer.
– Gjennom bedriften vår er målet er å gjøre det enklere å få skutt ut små satellitter i rommet, og vi ønsker å være innovative i lang tid fremover, forteller student i mikroelektronikk, Mats Fredrik Heigre.
Han og medstudent Hogne Andersen er to gründerspirer og har startet sin egen bedrift. Men de har savnet et sted hvor de kan komme i kontakt med andre innovative studenter og diskutere ideer sammen.
Det kan de nå få gjennom et nytt initiativ fra Universitetet i Bergen (UiB). «Innovasjonshuben UiB» er et gratis møtested hvor kreative studenter kan møtes på tvers av studier for å snakke om, og utvikle nye ideer.
Huben består av et stort fellesrom med lyd- og videoutstyr, et mindre spillerom, kjøkken, toalett og et lite lagerrom. Susan Johnsen, seniorrådgiver ved forskningsadministrativ avdeling ved UiB, er koordinator for huben, og hadde ideen om å opprette tiltaket.
– Jeg tror det er mange studenter som har lyst til å drive med innovasjon og idéutvikling, og jeg tror at innovasjonsarbeid har et kjempepotensial på et breddeuniversitet som UiB, sier Johnsen.
– På sikt ønsker vi at det skal bli mest mulig studentdrevet, med god støtte fra UiB og Bergen Teknologioverføring (BTO), forteller hun.
Studentdrevet prosjekt
Johnsen understreker at det er viktig å gi studenter ansvar, men påpeker at studentene formelt sett ikke trenger å bidra med noe for å være med i huben.
– Vi ønsker at studentene er nysgjerrige og åpne for å jobbe med nye ideer. Etter hvert vil vi ha en aktiv kjernegruppe av studenter som kan drive stedet. Hvis man gir studenter ansvar, så tar de det.
– Hvilke former for innovasjon kan man drive med?
– Innovasjon trenger ikke å dreie seg om produktutvikling, men kan også handle om for eksempel tjenesteutvikling, sosial innovasjon og ikke minst løsninger på store felles samfunnsutfordringer.
Hun påpeker at UiB ønsker å påvirke studenter til å tenke i bærekraftige baner, og at bærekraftig virksomhet er et mål for huben.
– Vi ønsker å inspirere studenter til å jobbe sammen om ideer som for eksempel tar utgangspunkt i FNs bærekraftsmål, sier hun.
– Lite fokus på kommersialiserbare prosjekter
Gründerspirene Heigre og Andersen er av den oppfatning at UiB har hatt lite fokus på kommersialiserbare prosjekter for studenter på bachelor- og masternivå. De mener universitetet har manglet tilbud for gründerinteresserte studenter.
– Det er veldig fint å nå se at universitetet tør å satse mer på at studentene kan skape morgendagens arbeidsplasser selv, sier Andersen.
– Hvordan skal dere rekruttere nye medlemmer?
– Vi håper at andre studenter tør å satse på sine ideer når de ser at vi tør å satse på vår svært ambisiøse idé. Det er heller ikke slik at man må ha en idé eller mål om å starte en bedrift for å bli medlem, forklarer Heigre.
– Tør å satse!
Kristin Irene Makarewicz Kristensen har en bachelor i språk og informasjon med fordypning i japansk fra det humanistiske fakultetet på UiB. Nå studerer hun profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi.
Kristensen forteller at hun har vært aktiv i innovasjonsmiljøet lenge.
– Jeg møtte Johnsen i forbindelse med CycleHack, som er et arrangement som bringer folk sammen for å finne løsninger på det som i dag hindrer folk fra å sykle.
Selv om hun ikke har en konkret idé ennå, mener hun det er verdifullt å tenke innovativt.
– Det er litt naivt å tro at arbeidsplassene i dag kommer til å se like ut for alltid, og i fremtiden blir det viktigere å være innovativ.
- Les også: Susann (24) er gründer og student
Kristensen legger vekt på at innovasjon også kan være enkle tjenester.
– For eksempel kan det være en alternativ måte å sende e-poster på. Man trenger ikke å sitte på ideen om den nye utgaven av iPhone for å være med her, sier hun.
Videre oppfordrer hun studenter til å satse på ideene sine til tross for at det kan være tidkrevende i studiehverdagen.
– Dette er den tiden i livet hvor du har mest fritid, derfor burde man tørre å satse litt når man er student, sier hun.