Veien til en lysere hverdag
Delta i FHI-undersøkelsen. Du kan utgjøre en forskjell.
Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
Jeg trer med dette inn i et svært hyppig tema i media, nemlig studenters psykiske helse. Likevel håper jeg at dette innlegget vil kunne fungere som en lysning i tunellen heller enn nok et pek på mørket.
Nasjonale undersøkelser, deriblant Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), viser at mange studenter kjenner seg, eller har kjent seg ensomme. Det er en stor forskjell mellom å være alene og å være ensom, og det er svært problematisk, ikke utfordrende, at en tredjedel av Norges studenter kan identifisere seg med sistnevnte.
I vår koronainfiserte hverdag sitter en mye større andel av studenter alene enn da SHoT-undersøkelsen ble gjennomført i 2018, og jeg frykter dette kan gi utslag på fremtidige og nåværende undersøkelser. Det er derimot ingen unnskyldning til å ikke skulle publisere disse. Heller tvert imot.
- Les også: Studentgruppe sliter med kjønnsbalanse
Den neste av disse undersøkelsene er den vi omtaler som «FHI-undersøkelsen» som startet i januar og som varte helt frem til juni, og som er i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Denne undersøkelsen var et politisk gjennomslag fra Studentparlamentet og kom som et svar på resultatene fra SHoT.
Til nå sitter vi på et unikt datamateriale som har samlet viktige svar også under pandemien. Den neste runden med datainnsamling starter allerede i dag og kommer til å fortsette frem til februar. Datamaterialet fra undersøkelsen vil kunne danne grunnlaget for håndteringen av studenters psykiske helse de neste årene, og det er derfor svært viktig at så mange som mulig svarer på de ukentlige skjemaene.
Kun ved å kjenne problemets omfang kan vi ha håp om å håndtere det. Vi ber derfor ydmykt om din deltakelse slik at vi finner veien til en lysere hverdag for alle studenter.
Takk for oppmerksomheten og takk for deltakelsen.
Du utgjør en forskjell.
- Les også: Stilling ledig – moralpoliti i Bergen