Nyhet
– Vi vil ikke tvinge folk, men heller påvirke dem i den retningen
Sjekk ut hva Grønn Liste vil gjøre for deg.
Grønn Listes kjernesaker: Mer praksis i studieløpet, 50 prosent vegetarmat hos Sammen og panteordning for pensumlitteratur
Den 20. april klokken 12:00 åpner den digitale stemmeurnen for årets studentvalg ved Universitetet i Bergen (UiB).
I studentvalget stemmes det blant annet over hvem som skal få setene i Studentparlamentet. 24 av 31 seter besittes av studenter som velges gjennom listevalget. Listene kan sammenliknes med politiske partier, og de fleste av dem har en ideologi som kan plasseres på den politiske høyre-venstre-aksen.
50 prosent vegetarmat
Aksel Solheim er listeleder for Grønn Liste. De stilte ikke til valget i 2021, men håper pausen har gitt tid og ressurser til å gjøre et godt valg i år.
Grønn Liste ser behovet for en liste uten ideologisk forankring. Drivkraften er også ønsket om mindre byråkrati i Studentparlamentet.
Den første kjernesaken som ikke handler om miljø, er ønsket om mer praksis på alle studier så langt det lar seg gjøre. Solheim trekker fram praksistilbudet på sammenliknende politikk som en kjempesuksess, som burde videreføres til flere programmer.
– Jeg tror utfordringer mange møter etter endt studie er hva man skal jobbe med, og at praksis kan stimulere til at flere finner ut av dette.
En annen viktig sak for listen er 50 prosent vegetarmat i Sammen-kantinene. Dette mener Grønn Liste er den enkleste og raskeste måten å få ned CO₂-utslippet fra UiB.
– For det er jo kjøttindustrien som står for noen av de største utslippene i Norge og resten av verden. Vi vil ikke tvinge folk, men heller påvirke dem i den retningen, sier Solheim.
Den siste kjernesaken er innføring av panteordning for bøker.
– Vi må ha en debatt om vi hele tiden trenger de nyeste versjonene av bøkene. Ofte er endringene så minimale at det ikke er grunn til å kjøpe en ny bok, mener listelederen.
Når det gjelder psykisk helse, vil Grønn Liste styrke nåværende ordning og få inn flere psykologer.
Solheim tror mange studenter ikke vet om flere av Sammens tilbud, for eksempel hos psykisk helse og tannhelse. Han forteller at det tok lang tid før han selv fikk informasjon om dette.
- Les også: Tilbakemeldinger og praksisplasser
- Les også: – Den digitale undervisningen vil fortsette