Festivalen som bare vokser og vokser
– Jungelfest er en bursdagsfeiring helt ute av kontroll
Det er så vidt nyttårsrakettene har stilnet i Bergen. En januarmåned fylt med kulde, snø og heftige regnbyger avsluttes med artister fra varmere strøk.
Det er åttende gang Jungelfest arrangeres i Bergen. En festival som bare vokser og vokser. Med 55 artister og seks konsertlokaler er Jungelfest blitt et fem dager langt arrangement.
– Hvor er Jungelfest om fem år?
– Det viktigste er at festivalen vokser steg for steg. Vi blir større hvert år, men ikke i et unaturlig tempo. Vi har store ambisjoner, og vi satser veldig mye på denne festivalen. Vi har mer enn doblet hele programmet, sier Simon Alejandro og legger til:
– Dette er en sang om vann, noe som dere bør relatere til ettersom Bergen er en by fanget av vann
Jérémie Moussaid Kerouanton
– Dette er jo et galskapsprosjekt
Han er daglig leder for kulturorganisasjonen Jungelen. Da det for første gang ble arrangert Jungelfest i januar 2016, var det som en slags bursdagsfeiring for Jungelen.
– Det er blitt tradisjon. Denne bursdagsfeiringen har gått helt ut av kontroll, sier Alejandro og ler når han forteller om festivalens økte popularitet.
Festival ulik noen annen i Bergen
Alejandro ønsker at Jungelfest skal være en festival alle kan delta på.
– Vi som arrangerer denne festivalen liker og er opptatt av kombinasjonen av ulike eventer på festivaler. Alt fra workshops, konserter, DJ-sett, mat og merchandise, sier Alejandro og fortsetter:
– Det er viktig når vi vil ha et tilbud for alle. Er man ikke gammel nok til det som skjer på kvelden, har vi tilbud med ting som skjer på dagtid.
Festivalen viser frem musikk som ellers sjeldent er å finne i Bergen.
– Det er en veldig undergrunnbasert musikkstil, som ikke er kjent i Norge, men som er veldig populær i resten av verden, sier Alejandro om hvordan Jungelfest skiller seg ut.
Finner artistene selv
Artistene som opptrer på Jungelfest kommer fra flere kriker og kroker rundt om i verden. Fra Afrika til Sør Amerika og Karibien. Utvalget av musikk er ikke som de tradisjonelle artistene man vanligvis finner i Bergen.
Hvordan de ender opp i byen sørger Alejandro for selv.
– Det er jeg som oppretter kontakten med artistene. Jeg finner nye artister nesten hver dag. Jeg er veldig glad i å reise, og jeg treffer innimellom artister når jeg er rundt i verden, sier han.
Alejandro sier at artistene gir utelukkende gode tilbakemeldinger om Bergen som spillested.
– Vi har inntrykk av at artistene blir tatt imot på en varm og proff måte.
Sommervibber fra Frankrike
Jérémie Moussaid Kerouanton, kjent som iZem, er en av de mange artistene som spiller i løpet av Jungelfest.
Siden han falt for gitaren i tenårene og senere oppdaget mixebordet, har den franske artisten produsert musikk over hele verden. I samarbeid med andre artister har han produsert 18 singler og 1 album i sin 20 år lange musikkarriere.
Sendt på oppdrag fra den franske radioen Piñata Radio, er han nå på jungelfest for å bruke musikken sin til å nå ut til alle typer mennesker.
– Musikken er et forsøk på å bygge broer mellom forskjellige stiler, regioner og språk, og prøve å gjøre noe unikt midt oppi alt dette, forteller han med den særegne fransk-engelske aksenten sin.
Sang om vann
Begravd i en bjørnefitte og med knæsj røde solbriller, fanger artisten publikum med musikk som han beskriver som en blanding av elektronisk hiphop, gamle instrumenter, nye lyder og Sør-Amerikansk stil.
– Dette er en sang om vann, noe som dere bør relatere til ettersom Bergen er en by fanget av vann, introduserer artisten på scenen.
Og publikum rives med. Spred over hele salen slår folk seg helt løst, og selv de som ikke er helt med på dansefesten klarer å unngå å trampe med en fot, nikke med hodet, eller svaie forsiktig frem og tilbake med musikken.
Selv om det slår an, innrømmer artisten at det ikke nødvendigvis er for alle. De annerledes rytmene tar en stund til å bli vant med.
– Men man må finne den artisten som vekker interessen for deg, også er det ingen vei tilbake, poengterer han og smiler lurt.