På Outland, der magien rår
Hver tirsdag samles folk på Outland for å spille samlekortspillet Magic: the Gathering.
Høsten senkes over Bergen. Augustmåneden, som snart er forbi, slår muligens rekord som byens våteste gjennom tidene. I tillegg til en paraplyvrengende vind, lyder det som en gyllen mulighet til å skaffe seg en innendørs hobby. I den anledning tar Studvest turen innom Outland, og videre inn i en annen verden, der ildsprutende drager og udødelige zombier råder; i verdenen til samlekortspillet «Magic: the Gathering».
Norges stolteste nerder
Outland omtaler seg som Norges stolteste nerder og driver virksomhet innenfor alt populær- og nerdekultur. Beliggende langs Strandkaien er butikken så å si uunngåelig, grunnet to kolossale LEGO-figurer ved inngangen.
Bakerst i butikken møter vi to rader av nokså små bord, hver av dem med tre til fire personer sittende rundt. Høye bunker med kort hviler ved siden av spillerne, og kortene flikker gjennom hendene. I kassen ved siden av møter vi Joachim Hjelvik, som er ansatt hos Outland og hovedansvarlig for samlekortspill.
Et spill med mange veier å gå
– For de som ikke vet, kunne du forklart hva spillet går ut på?
– Magic: the Gathering er et kortspill som har eksistert siden 1993, og det er et samlekortspill der du skal få motstanderen din ned fra 20 til 0 liv så fort som mulig. Du spiller gjerne ut «creatures» som angriper motstanderen eller «spells» som gjør skade. Det er et spill som kan bli matematisk avansert, eller det kan være veldig simpelt. Det er mange veier å gå.
Magic: the Gathering har sine fantasirike røtter i rollespillet Dungeons & Dragons, først utgitt i 1974. Richard Garfield, professor i matematikk og grunnleggeren av samlekortspillet, lot seg inspirere av rollespillets mytologiske skildringer og fantastiske vesener, samtidig som han ønsket å utforme et spill som var enkelt å slenge med seg i farten. Et kortspill der man samler opp egne kort og setter sammen egne kortstokker, et samlekortspill som kiler både den strategiske venstre og den kreative høyre hjernehalvdel. Vidunderbarnet av disse idéene ble Magic: the Gathering.
Hjelvik forteller videre om arrangementet som foregår denne kvelden.
– Hver tirsdag er det «Commander meet-up». Da sitter folk og spiller et format som heter «Commander». Det er et mer avslappet flerspillerformat, der spillerne setter sammen egne kortstokk bestående av hundre kort, fokusert rundt en Commander eller leder.
Den billigste måten å komme seg inn i spillet
I nyhetsbildet får imidlertid samlekortspill et dyrt ansikt. Da Logan Paul entret bokseringen i kampen mot Floyd Mayweather i 2021, dinglet et innrammet Charizard Pokémon kort med en estimert verdi på en million dollar rundt halsen. Noen år senere, i Magic-verdenen, kjøpte artisten Post Malone en «one-of-a-kind» versjon av ringen fra Tolkiens Ringenes Herretil ufattelige 2 millioner dollar. Begge disse eksemplene styrker en mistanke om at samlekortspill kun er egnet for dem blant de øverste skattetrinnene.
Tvert imot mener Hjelvik at prisen avhenger av spilleren.
– Du kan velge å gjøre det så billig som du vil og så dyrt som du vil. Det er gjerne vanskelig å hoppe inn i de mer konkurransesterke formatene, men Commander er mer avslappet.
Hjelvik forklarer at noen spillere til og med tillater proxyer, det vil si «falske kort» eller papirutskrifter, for å fullføre kortstokken. Dette bidrar til å gjøre Commander kanskje den billigste og mest tilgjengelige veien inn i spillet.
Tenkende, men artig
Jeg kommer i samtale med en spiller, og mens han spiller, forklarer han at det er et tenkende, men samtidig artig spill. Den artige kommentaren blir fort avbrutt.
– Ah, shit!
En motstander har lagt ned et kort, og i samme stund begynt å snu kort fra toppen av kortstokken sin, uten tilsynelatende å stoppe. Spillerne ler godt, og det tyder på at mostanderen har vunnet kampen.
På kryss og tvers av andre univers
På den andre enden av bordet sitter Max Storm. Han forklarer at det ikke nødvendigvis er konkurransen han liker best.
– Noen spiller det for utfordringen, men selv er jeg en stor fan av universet og historiene, og hvordan de utvikler seg.
Storm plukker opp sin egen bunke og legger noen kort ned på bordet. Hans Commander er Judith, en makaber performancekunstner og frontdame i den blodtørstige sekten Rakdos på verdenen Ravnica. Resten av kortstokken består av rå fanatikere og djevelske sektmedlemmer som tjener henne.
I tillegg forteller han om samarbeidet mellom «Magic: the Gathering» og «Dungeons & Dragons», der samlekortspillet designet hundrevis av kort satt i den klassiske fantasiverdenen. Per dags dato har spillselskapet gjort en rekke samarbeid på tvers av andre populær- og nerdekulturer, deriblant Doctor Who, Stranger Things, og til og med Fortnite.
Der fantasien rår
Ut skyvedørene gjenforenes vi med Bergensværet. Til deg som leser dette med en fortsatt, om ørliten, interesse for fantasy og et behov for noe annet å tilbringe ettermiddagen på enn repriser av The Office, anbefaler undertegnede på det sterkeste å ta turen innom Outland, der fantasien rår fritt.